В начало

Країни ЄС погодили ліміт ціни на російську нафту – ЗМІ

Після суперечливих перемовин, які тривали понад тиждень, представники країн Європейського Союзу погодили ціновий ліміт для покупців російської нафти, який становитиме $60/бар., повідомляє The New York Times, посилаючись на представника Польщі на перемовинах Анджея Садоса.

Політика, розроблена «Великою сімкою» (G7) промислово розвинених країн і їхніми союзниками, спрямована на обмеження доходів росії й одночасне запобігання глобальному нафтовому шоку. Підкреслюється, що офіційне оголошення G7 очікується до неділі, 4 грудня.

Видання зазначає, що обмеження у $60/бар. є трохи нижчим, ніж зараз платять основні покупці російської нафти, такі як Китай та Індія. «Це навряд чи різко зменшить доходи росії від нафти, які є критично важливими для її воєнних дій в Україні», – зазначається у матеріалі.

Також повідомляється, що після 15 січня цінова «стеля» регулярно переглядатиметься залежно від зміни цін на нафту. Так, вона повинна бути щонайменше на 5% нижчою, ніж поточна вартість не підсанкційної нафти на світових ринках. Остаточне рішення ще має затвердити Рада ЄС.

Дипломати ЄС також погодилися розпочати ще один раунд пермовин про санкції цими вихідними з метою накладення нових обмежень на російську економіку й ключових осіб. Домовленість була ключовою для досягнення угоди щодо обмеження ціни на нафту, оскільки кілька жорстко налаштованих проукраїнських європейських країн на чолі з Польщею вважають обмеження ціни недостатньо шкідливим для експортних доходів росії.

Гранична ціна, яку узгодили західні політики, набагато перевищує собівартість видобутку в росії й близька до тієї, за якою зараз продають російську нафту, і тому, на думку аналітиків, може не сильно вплинути на доходи рф, пише Washingtonpost.com.

Крім того, узгоджена європолітиками максимальна ціна на російську нафту перевищує її нинішню вартість. За відомостями Argus Media, в приморську 30 листопада нафту відвантажували за $48 за барель.

Як повідомлялося, Міжнародне енергетичне агентство (ІЕА) очікує скорочення видобутку російської сирої нафти приблизно на 20%, або на 2 млн б/д до кінця першого кварталу 2023 року. Про це повідомило сьогодні агентство Reuters із посиланням на голову ІЕА Фатіха Біроля.

Зазначається, що ЄС заборонить імпорт російської нафти з 5 грудня і російських нафтопродуктів з 5 лютого, що позбавить рф нафтових доходів і змусить одного з провідних світових виробників і експортерів нафти шукати альтернативні ринки.

Згідно з підрахунками агентства Bloomberg, у січні-жовтні цього року видобуток у росії в середньому становив близько 10,7 млн б/д. Відповідно скорочення на 2 млн барелів є суттєвим.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти