В начало

У росії можуть різко знизити вимоги до якості бензину через загрозу дефіциту

російська влада готується різко знизити вимоги до якості бензину, щоб уникнути дефіциту після масової зупинки великих нафтопереробних заводів (НПЗ) через удари українських дронів і планові ремонти.

Замість стандарту «Євро-5», який діє у рф з 2016 року, НПЗ можуть дозволити випускати бензин, який за окремими параметрами відповідає класу «Євро-3», запровадженому ЄС 1999 року, а росією — 2008-го.

Міненерго країни надіслало відповідні запити нафтозаводам, розповіли Reuters три джерела в галузі. Зі слів одного з них, питання порушили ще в березні, коли через нальоти БпЛА стали установки з переробки нафти на ніжегородському НПЗ «лукойлу» й трьох великих НПЗ «роснєфті». Ситуація посилилася у квітні, коли через паводок оголосив форс-мажор орський НПЗ компанії «фортеінвест».

Мета зниження вимог — «створити напрацювання для додаткового випуску бензину», каже джерело Reuters. Зі слів іншого співрозмовника агентства, НПЗ можуть дозволити підняти частку ароматичних сполук у бензині з 35% до 42%, частку етилового спирту – з 5% до 10%.

Крім того, розглядається можливість додавати до бензину монометиланілін (ММА) — токсичну добавку, заборонену в ЄС.

За оцінкою джерел Reuters, ослаблення вимог до рівня ароматики в бензині може одразу забезпечити приріст випуску до 5%, дозвіл ММА дасть змогу отримати додатково також близько 5%. Таким чином, НПЗ матимуть змогу наростити випуск на 10%, або 300-350 тис. тонн на місяць.

Ще більше бензину можна було б виробляти, якщо міненерго рф зменшить вимоги до вмісту сірки, каже співрозмовник Reuters. У рамках стандарту «Євро-5» її має бути не більше 10 частин на мільйон (10 ppm), а «Євро-3» допускає 150 ppm. «Бензину набагато більше можна було б запропонувати, — пояснює джерело агентства. — Тільки потім назад до 10 ppm місткості доведеться довго чистити, тож не хочуть».

За три тижні березня, за даними росстату, виробництво бензину в росії обвалилося на 10%, а спад у річному вираженні досяг 14%. Щоб уникнути дефіциту, влада рф звернулася за допомогою до білорусі й Казахстану. З першою було досягнуто домовленості про закупівлю 100-150 тис. тонн бензину на місяць, а з другим — про створення резерву на 100 тис. тонн.

Джерела Reuters зазначають, що ситуація на російських НПЗ обіцяє дефіцит палива. Вже «у травні в росії може не вистачити бензину для внутрішнього ринку», зазначає один зі співрозмовників агентства.

З його слів, відповіддю влади може стати посилення чинної з 1 березня заборони на експорт бензину: її може бути поширено зокрема на країни ЄАЕС.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти