В начало

У Малайзії спалахнув танкер імовірно «тіньового флоту» Ірану

У водах Малайзії загорівся aframax-танкер Pablo, який має історію перевезень іранської нафти і за всіма ознаками належить до так званого «тіньового флоту». Про це з посиланням на повідомлення Splash 24/7 пишуть «Порти України».

Судно подало сигнал біди у понеділок, 1 травня. Влада Малайзії змогла врятувати 25 із 28 членів екіпажу, що складається з громадян Індії, України, Росії й Пакистану.

Троє моряків зникли безвісти. За даними берегової охорони Малайзії, серед зниклих — двоє громадян Індії й громадянин України. Операція з їх пошуку триває у вівторок.

Коли спалахнула пожежа, судно йшло в баласті з Китаю до ОАЕ. Подробиці інциденту наразі невідомі.

Танкер Pablo 1997 року побудови належить базованій на Маршаллових островах компанії Pablo Union Shipping і ходить під прапором Габону, який найбільш популярний у компаній, що порушують санкції. Судно тричі переходило з рук у руки за останні кілька років.

Аналіз TankerTrackers показує, що Pablo, останніми власниками якого були компанії з Індії й ОАЕ, має історію транспортування іранської нафти. Цей випадок свідчить про зростаючу загрозу «тіньового флоту» для міжнародного судноплавства.

Зростання чисельності «тіньового флоту», який уже перевищує 600 суден, призводить до аварій по всьому світу.

Оскільки росія приєднується до Ірану й Венесуели у пошуках старого тоннажу для переміщення нафтових вантажів під час санкцій, а великі класифікаційні товариства, менеджери і страховики уникають колишніх клієнтів з москви, ризик, що ці судна спричинятимуть економічні й екологічні проблеми для прибережних держав, постійно збільшується.

У жовтні 2022 року біля островів Ріау в Індонезії сіло на мілину зареєстроване в Джібуті судно Young Yong, яке було під санкціями США за ймовірні зв’язки з Іраном.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти