В начало

Термінал «новатеку» в усть-лузі відновить роботу протягом кількох тижнів

російська енергетична компанія «новатек», швидше за все, відновить масштабну діяльність на своєму переробному комплексі в усть-лузі й на терміналі в Балтійському морі протягом кількох тижнів після ймовірної атаки безпілотника, яка призвела до переривання потоків нафти в Азію, повідомили Reuters аналітики.

Зменшення постачань з росії після побоювань зриву європейського експорту прямогінного бензину в Азію через напади єменських хуситів на кораблі в Червоному морі підвищує ціни на прямогонний бензин і маржу переробки в Азії.

Маржа прибутку від виробництва прямогінного бензину в Азії підскочила приблизно на $6 – до $91,70 за метричну тонну порівняно з сирою нафтою Brent 22 січня після чотирьох сесій збитків поспіль.

«новатек» заявив у неділю, що був змушений призупинити деякі операції на величезному терміналі експорту палива в Балтійському морі та «технологічний процес» на цьому комплексі через пожежу, яка виникла, як стверджують українські ЗМІ, під час атаки безпілотника.

російські ЗМІ з посиланням на місцеву владу також повідомили, що внаслідок інциденту пошкоджено два резервуари для зберігання і насосна станція.

Комплекс отримує газовий конденсат, різновид легкої нафти, для переробки близько 7 млн метричних тонн на рік із пуровського заводу «новатека» в західному Сибіру для подальшого виробництва нафтопродуктів, таких як нафта, авіаційне паливо й газойль.

Аналітики також повідомили, що «новатек» тепер буде змушений експортувати більше газового конденсату замість високомаржинального палива через інші термінали.

У «Сінара Інвестбанк» заявили, що через інцидент може постраждати чверть доходів «новатеку».

«новатек» також експортує газовий конденсат з арктичного порту «сабетта». Торік експорт зріс приблизно на 20%, до 960 тис. тонн з 800 тис. тонн 2022 року.

Торік росія експортувала в Азію рекордний обсяг прямогінного бензину, який використовується для виробництва нафтохімії.

«новатек експортує досить багато легкої й важкої нафти, приблизно по 2 млн метричних тонн кожної... значна частина цього потрапляє в Сингапурську протоку, Тайвань і Китай», — сказав Армаан Ашраф, глобальний керівник відділу NGL енергетичної консалтингової компанії FGE.

Згідно з даними Консалтингової групи «А-95», 2023 року з порту «усть-луга», де є кілька терміналів експорту товарів, в Азію було відвантажено 5,2 млн тонн прямогінного бензину, з них 2,8 млн тонн — з терміналу «новатек».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти