В начало

Тепер офіційно: Литва заборонила імпорт російського газу

Литовський Сейм юридично закріпив заборону на імпорт газу з росії. Про це з посиланням на сайт Сейму Литви повідомляє УНІАН.

Так, Сейм ухвалив поправки до закону про природний газ. Закон доповнено положенням, яке регулює, що оператор Клайпедського терміналу скрапленого природного газу не має права розподіляти та/або використовувати потужність терміналу для постачання скрапленого природного газу з країн і від компаній-постачальників, що загрожують національній безпеці Литовської Республіки.

Водночас вимога не поширюється на транзит природного газу в калінінградську область російської федерації.

Поправки схвалили 123 члени Сейму, двоє утрималися.

«Ми вносимо поправки до закону про природний газ, які узаконюють відмову від імпорту російського газу де-юре. Де-факто вона у нас є сьогодні, але нам потрібний цей закон, щоб зберегти її у довгостроковій перспективі. Проєкт підготовлено й представлено з урахуванням енергетичного шантажу росії в Європі, війни в Україні й нашої повної енергетичної незалежності», – сказав міністр енергетики Дайнюс Крейвіс.

Як відомо, у квітні Литва вирішила більше не імпортувати природного газу з росії, у такий спосіб ставши першою серед країн ЄС, яка повністю відмовилася від російського газу.

З 22 травня Литва не отримує також російських нафти й електрики.

 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти