В начало

Світ готується до переходу на менш екологічні види палива — Reuters

Ціни на природний газ зростають і не збираються зупинятися, а пропозиція стає все більш обмеженою. У зв'язку з цим країни-споживачі дедалі частіше дивляться у бік дешевших і менш «зелених» альтернатив, повідомляє агентство Reuters.

Зокрема скраплений природний газ (СПГ) в Азії коштує близько 50 доларів за мільйон БТЕ. Станом на 12 серпня газ коштував приблизно вдвічі дорожче дизельного пального, тоді як високосірчистий мазут і вугілля, як і раніше, дешеві, згідно з даними S&P Global Commodity Insights.

У Європі ситуація аналогічна: природний газ торгується приблизно за 60 доларів, що як мінімум утричі дорожче за високосірчистий мазут і пропан, згідно з оцінками FGE.

«Наступної зими пропозиція може виявитися надзвичайно обмеженою, у зв'язку з чим багато країн заявили, що дозволять електростанціям збільшити споживання важкого нафтового палива і вугілля», — зазначив Стів Сойєр з FGE.

«Якщо механізм швидкого переходу від природного газу до інших видів палива існує, то він, ймовірно, вже використовується», — додав він.

Дам'єн Курвален із Goldman Sachs очікує, що перехід від використання газу до нафти для виробництва електроенергії протягом зимового періоду створить додатковий попит на нафту обсягом 1,5 млн барелів на день (б/д) проти 1 млн б/ торік. В інтерв'ю агентству Bloomberg він зазначив, що джерелами додаткового попиту стануть компанії енергетичного і виробничого сектору.

Однак масштаби цього переходу обмежені, враховуючи недостатню кількість електростанцій, що працюють на мазуті, а також складнощі, з якими пов'язане відновлення експлуатації вугільних і нафтових електростанцій.

«Успішний перезапуск цих станцій залежить від того, наскільки сумлінно їх було законсервовано, а також від подальшого технічного обслуговування», — сказав Сойєр. З його слів, процес перезапуску буде дуже тривалим.

І все ж таки ціновий чинник переходу на менш екологічні види палива складно ігнорувати. У FGE вважають, що багато країн виступлять за відновлення експлуатації нафтових і вугільних електростанцій. «Однак цей процес слід розпочати вже зараз, щоб ці потужності були працездатними в зимовий період», — сказав Сойєр.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти