В начало

Споживання авіаційного палива в Туреччині зросло торік на 40%

За підсумками 2022 року споживання основних видів палива (дизпального, бензину, авіаційного палива, СВГ) в Туреччині скоротилося на 1%, до 34,2 млн тонн, йдеться в презентації турецької нафтопереробної компанії Tupras. Проте зміни обсягів ринків були неоднорідними.

За даними компанії Tupras, торік обсяги споживання дизельного палива в Туреччині зменшилися на 6,6%, до 22,3 млн тонн. Зменшення турецького ринку дизпального є наслідком економічної кризи, вважають експерти. Скорочення споживання відбувалося як за рахунок зменшення обсягів закупівель імпортного продукту, так і дизпального турецького виробництва. 2022 року обсяги імпорту дизпального в Туреччину зменшилися на 0,8 млн тонн, до 9,7 млн тонн. Виробництво продукту всередині країни зменшилося на 1 млн тонн, до 15,2 млн тонн. Згідно з даними Tupras, торік частка дизпального у продуктовій корзині НПЗ компанії зменшилася з 43%, до 39%, що було зумовлено більш високим попитом на авіаційне паливо.

Споживання авіаційного палива у Туреччині протягом 2022 року зросло на 38%, до 4,7 млн тонн. Різке зростання попиту на керосин було зумовлено збільшенням кількості авіаперевезень, що обслуговують турецькі аеропорти. Після введення санкцій проти авіаційної галузі росії й заборони прямого авіасполучення з країнами Європи роль Туреччини як транзитного пункту значно зросла. На тлі низького попиту на дизпальне і високих продажів авіаційного палива турецькі НПЗ скоректували виробництва середніх дистилятів. Згідно з даними Tupras, торік частка авіаційного палива у продуктовій корзині НПЗ компанії зросла з 12% до 15%.

Споживання скрапленого газу 2022 року зменшилося на 1,1%, до 3,9 млн тонн. Проте обсяги продажів бензину на турецькому ринку збільшилися на 8,7%, до 3,3 млн тонн, свідчать дані Tupras.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти