В начало

Шість мільярдів: ОККО відзвітувала про сплату податків

Група ОККО сумарно за січень-червень 2023 року перерахувала у державні бюджети й фонди 6,208 млрд грн податків і зборів. Про це повідомляє прес-служба групи.

Там зазначили, що цей показник складає 0,41% усіх надходжень до зведеного бюджету України за вказаний період і майже втричі більший, ніж сума, яку ОККО сплатила за аналогічний період торік. Тоді вона становила 2,169 млрд грн.

«Із зазначених 6,208 млрд грн на податки від операційної діяльності припадає 1,814 млрд грн (йдеться про податок на прибуток, ПДВ, крім сплаченого на митницю при імпорті, роздрібний акциз, податок на доходи фізичних осіб, військовий збір, плату за землю, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування), а на податки при імпорті товарів –  4,395 млрд», — сказано у повідомленні.

Якщо говорити про сплату податків з операційної діяльності (без платежів при розмитненні), то в компанії зазначили, що з кожного реалізованого літра пального у мережі ОККО сплачено 2,43 грн податків з операційної діяльності. Для порівняння, рік тому за аналогічний період цей показник становив 1,85 грн на 1 літр.

«На кожен АЗК ОККО за період від січня по червень поточного року щомісяця припадало 767 тис. грн податків і зборів із операційної діяльності (рік тому – 532 тис. грн на місяць)», — додали в ОККО.  

У компанії також наголосили, що порівняно з минулим роком їм вдалося суттєво посилити свої позиції на ринку, збільшивши ринкову частку й проливи на АЗК.

«Наша компанія наполегливо й цілеспрямовано виступає за єдині, чесні й прозорі правила оподаткування на ринку пального. Ми наполягали на цьому ще до повномасштабної війни. А нині тим більше вважаємо недопустимим ухилення від сплати податків чи їх мінімізацію. Адже ці кошти критично потрібні для нашої оборони й відбудови», – вважає віцепрезидент ОККО з питань фінансів Назар Купибіда.  

З його слів, додатково до регулярно сплачуваних податків компанія фінансово підтримує українських захисників, волонтерів, місцеві громади від перших днів вторгнення.

«Станом на кінець липня 2023-го обсяги такої допомоги перевищили 1 млрд грн. І ми не зупиняємося, продовжуємо донатити, аж до самої перемоги»,  — розповів топ-менеджер.    

Зазначимо, група ОККО однією з перших запровадила практику публічного звітування про свої податкові виплати після того, як контролюючі органи її закрили, посилаючись на положення про військовий стан.

На думку директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, таку інформацію потрібно оприлюднювати задля того, аби розуміти, яке податкове навантаження несе кожен з операторів і хто з них ухиляється від сплати податків.

«Під різними приводами цього не відбувається. Податкова посилається на положення про воєнний стан тощо. Але наш аналіз цих документів показує, що ніщо сьогодні не заважає оприлюднювати такі дані. Між тим, різного роду зловживання окремих роздрібних мереж помічені навіть за низьких податків, які діяли до 1 липня», — заявляв раніше експерт.

Нагадаємо, з 1 липня запроваджені податки на пальне, що діяли до повномасштабної війни. Ставка ПДВ зросла з 7% до 20%, акциз на бензин — із 100 до 213 євро/1000л, на дизпальне – зі 100 до 139,5 євро.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти