В начало

Shell веде перемовини про продаж Saudi Aramco своєї мережі АЗС в Малайзії

Енергетичний гігант Shell веде перемовини з державною компанією Саудівської Аравії Saudi Aramco про продаж свого бізнесу АЗС у Малайзії, другої за величиною такої мережі в країні, повідомили Reuters чотири галузевих джерела, обізнані з дискусіями, і угода може коштувати до $1 млрд.

Shell відмовилась коментувати перемовини, але сказала, що Малайзія – важлива країна для компанії. Saudi Aramco також відмовилася від коментарів.

Лондонська компанія Shell повністю володіє близько 950 АЗС по всій південно-східної Азії, згідно з її вебсайтом, і лише малайзійська державна Petronas керує більшою мережею.

Зі слів джерела, перемовини розпочалися наприкінці 2023 року, і угоду може бути завершено в найближчі місяці. Два джерела, поінформовані про це питання, назвали потенційний розмір угоди приблизно від 4 до 5 млрд ринггітів ($844-1,06 млрд).

На додаток до своїх заправних станцій, Shell продає промислові мастильні матеріали, видобуває сиру нафту й природний газ на шельфі штатів Саравак і Сабах, а також є спільним партнером у двох підприємствах зі скрапленого природного газу (СПГ).

Продаж є частиною зусиль генерального директора Ваеля Савана із зосередження діяльності компанії на найбільш прибуткових видах діяльності. Shell заявила, що планує продати 500 АЗС цього й наступного року. Вона перебуває у процесі продажу свого сингапурського нафтопереробного й нафтохімічного комплексу.

Зусилля Shell із продажу своїх заправних станцій у Малайзії узгоджуються з її кроком з продажу свого нафтопереробного заводу (НПЗ) на острові Буком у Сингапурі, який забезпечує мережу, повідомило одне з джерел.

Saudi Aramco не має АЗС у Малайзії, хоча вона володіє 50% НПЗ «Пенгеранг» у Джохорі з продуктивністю 300 тис. барелів на день (б/д) у спільному підприємстві з Petronas, яке продає паливо на внутрішньому ринку й на експорт.

Aramco керує АЗС у Саудівській Аравії, а також в інших місцях у спільних підприємствах з французькою компанією TotalEnergies і південнокорейською S-Oil Corp.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти