В начало

Саудівська Аравія і рф наполягають на серйозних скороченнях видобутку нафти – FT

Саудівська Аравія й росія наполягають на серйозних скороченнях видобутку нафти напередодні зустрічі картелю ОПЕК+ у середу, що, ймовірно, спричинить контрзаходи США. Про це пише Financial Times із посиланням на обізнані джерела, передає «Економічна правда».

Зі слів співрозмовників видання, обсяг скорочення видобутку ще належить узгодити, але Саудівська Аравія і рф наполягають на скороченні на 1-2 млн барелів на день (б/д) або більше як варіант, поетапно протягом кількох місяців.

Зі слів аналітиків, ці скорочення, ймовірно, спричинять контрзаходи США.

«Якщо вони (Саудівська Аравія — ред.) хочуть вищу ціну на нафту, вони чітко зазначили, що мають намір добиватися цього, навіть якщо це призведе до однозначної реакції з боку США», — кажуть опитані виданням експерти.

Виробники ОПЕК+ стурбовані тим, що обмеження ціни, заплановане зараз лише для росії, пізніше може стати прецедентом для більш широкого використання проти інших виробників.

Очікується, що російський високопосадовець алєксандр новак візьме участь у засіданні в середу і підтримає значне скорочення видобутку, оскільки російська нафта вже торгується з великим дисконтом.

Особа, знайома з обговореннями, сказала, що скорочення буде зроблено на основі наявного видобутку, а не на рівні квот, які деякі країни-члени ОПЕК+ не змогли виконати через роки поганого управління й недостатніх інвестицій.

«Таке скорочення, ймовірно, матиме великий вплив на ціни, які впали влітку, посиливши шанси демократів на проміжних виборах у США наступного місяця.

Ціни залишаються високими за історичними стандартами, й оскільки ймовірність значного скорочення видобутку стає зрозумілою, нафта Brent, міжнародний еталон, у середу зросла до 91,50 долара за барель, що на 8% більше, ніж минулого тижня.

Напруженість між Саудівською Аравією, найбільшим у світі експортером сирої нафти, й США, найбільшим у світі споживачем, виникає, коли аналітики попереджають про поглиблення глобальної енергетичної війни, спровокованої вторгненням росії в Україну», — пише FT.

США хочуть обмежити доходи росії від нафти, щоб позбавити її фінансування, що робить співпрацю Саудівської Аравії з москвою джерелом напруги між Ер-Ріядом і Білим домом.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти