В начало

Роздуті запаси газу в Європі призводять до зниження цін

Північно-Західна Європа перебуває приблизно на двох третинах опалювального сезону з рекордним обсягом газу в сховищах для цієї пори року, що чинить тиск на зниження цін на газ, повідомляє Reuters.

Відповідно до даних, зібраних Gas Infrastructure Europe (GIE), 10 лютого запаси газу в Європейському Союзі й Сполученому Королівстві становили 771 терават-годин (ТВт•год).

Запаси були на 238 ТВт•год вище від попереднього 10-річного середнього сезонного значення, а надлишок збільшився зі 167 ТВт•год на початку жовтня.

Як наслідок, сховища все ще були заповнені на 67% порівняно з десятирічним сезонним середнім показником у 49% («Сукупний запас газу», GIE, 13 лютого).

Ціни на ф’ючерси вже різко впали, особливо на найближчі місяці, щоб заохотити більше споживання до закінчення зими та вимити частину надлишкових запасів.

Ціни на газ, який буде постачено в березні 2024 року, впали в середньому до 30 євро ($32,15) за мегават•годину в лютому з 52 євро в жовтні.

Ціни на березень 2024 року (останній повний зимовий місяць) торгуються нижчими за ціни квітня 2024 року (перший весняний місяць), щоб заохотити більше споживання й видалити деякі надлишкові запаси.

У Франкфурті в Німеччині дві третини опалювальних днів щозими припадає в середньому на 10 лютого або раніше.

Оскільки опалювальний сезон наближається до останньої третини, дуже ймовірно, що запаси завершать сезон виснаження на рекордно високому рівні або близько до нього.

Виходячи з динаміки запасів за останні 10 років, запаси на кінець зими 2023/24 року становитимуть 628 ТВт•год, що стане другим найвищим показником після 629 ТВт•год наприкінці зими 2022/23.

Прогнозоване виконання зросло з 554 ТВт•год на 1 жовтня в результаті температур, вищих за середні, і постійного впливу високих цін, що пригнічує споживання промисловістю й домогосподарствами.

Цієї зими щомісяця температура була вищою за середню, але особливо в жовтні (на 2,5 за Цельсієм) і грудні (+2,8 °C).

Загальна кількість градусо-днів з початку опалювального року була на 21% нижчою, ніж зазвичай, і становила 1 133 порівняно з довгостроковим середнім показником на рівні 1 441.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти