В начало

російський план розширення СПГ під загрозою через санкції США

План росії зі швидкого розширення експорту скрапленого природного газу зупиняється через санкції США, які затримують постачання з нового великого проєкту.

Завод Arctic LNG 2 почав виробництво в грудні, але досі не встиг експортувати газ через обмеження США. Згідно з даними Bloomberg, йому довелося різко скоротити виробництво в лютому. Газета «вєдомості», яка першою повідомила про падіння видобутку, заявила, що Arctic LNG 2 не може експортувати паливо і не має достатньо місця для його зберігання.

ПАТ «новатек», основний акціонер заводу, розташованого за полярним колом, планував почати постачання до кінця березня. Він не відразу відповів на запит про коментар.

російська компанія веде перемовини про продаж своєї першої партії покупцям у Китаї, але терміни все ще неясні через побоювання помсти США, зі слів джерел, обізнаних з переговорами, які прокоментували ситуацію на умовах анонімності через закритість інформації.

Страждання «новатека» показують, наскільки важко буде росії досягти своєї мети приблизно втричі збільшити експорт СПГ до 2030 року. Країна — найбільший у світі експортер газу до того, як повномасштабне вторгнення в Україну змусило Європу уникати його трубопровідних постачань, — експортувала близько 32 млн тонн газу. 

У листопаді США наклали цілеспрямовані обмеження на «новатек», які майже витіснили інших інвесторів у Arctic LNG 2, включаючи TotalEnergies SE та Mitsui & Co., які оголосили про форс-мажор. Санкції також перекреслили плани з отримання заводом спеціалізованих криголамних суден, необхідних для перетину крижаних вод.

Згідно з даними Bloomberg, у лютому видобуток газу в рамках проєкту Arctic LNG 2 становив 83 млн кубометрів проти 250 млн кубометрів у січні й 425 млн кубометрів у грудні.

«новатек» розмовляє з покупцями в Китаї про продаж вантажів на спотовій або довгостроковій основі, але лише деякі фірми готові ризикнути потенційно потрапити під санкції США, кажуть джерела. План компанії полягає в тому, щоб відправити більшу частину — якщо не весь — СПГ через Північний морський шлях до Китаю, і вона також намагається знайти індійських покупців, додали джерела.

Цей прохід запропонує найшвидший прямий шлях доставки газу в Китай, коли він відкритий для навігації влітку. Коли води навколо проєкту не заблоковано льодом, широкий спектр суден також може отримати доступ до об’єкта й експортувати його газ.

Перша виробнича лінія на Arctic LNG 2 розрахована на виробництво 6,6 млн тонн палива на рік. Разом із ще двома потягами, які не працюють, загальна потужність об’єкта планується на рівні майже 20 млн тонн.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти