В начало

Російська нафта накопичується на кораблях, які стоять на якорі поблизу Сінгапуру, – Bloomberg

Флот танкерів, наповнених російським мазутом, став на якір біля Сінгапуру й Малайзії, оскільки все більше потоків спрямовується в Азію перед санкціями Європейського Союзу, які набудуть чинності на початку наступного року. Про це пише Bloomberg.

За даними Vortexa Ltd, близько 1,1 млн тонн мазуту з високим вмістом сірки зберігалося на суднах протягом тижня до 24 жовтня. Попри те, що обсяг дещо зменшився порівняно з рекордом, він усе ще більш ніж удвічі перевищує рівень річної давності. HSFO використовується для виробництва електроенергії й для заправки кораблів, оснащених комплектами для зменшення забруднення.

Як зазначає видання, Сінгапур – найбільший у світі центр заправки суден і ключовий центр розподілу нафти в Азії. Води навколо міста-держави, зокрема поблизу малайзійського порту «Танджунг Пелепас» або Джохорської протоки, можна використовувати для перевезення нафтопродуктів або сирої нафти з судна на судно. Ця практика часто використовується для маскування походження вантажу.

російський мазут іноді перевозили кількома суднами, перш ніж опинитися в плавучих сховищах у регіоні. За даними Vortexa, Sagar Violet завантажував мазут з усть-луги в росії, перш ніж розвантажити частину свого вантажу в інший танкер Parosea поблизу Малайзії. Потім Parosea перекинула частину палива на Fortune Star, яка зараз стоїть на якорі поблизу Танджунг Пелепаса.

Мазут з росії пробивається на регіональні ринки заправки суден, нафтопереробки й виробництва електроенергії, сказав Рослан Хасавнех, старший аналітик з палива у Vortexa. З його слів, майже 65% усіх російських потоків, які вказали Сінгапур як пункт призначення, закінчилися комерційними плавучими танкерами-сховищами навколо Танджунг Пелепаса.

Менше брудного палива використовується на суднах після того, як у 2020 році галузь запровадила заходи зі скорочення викидів , а його використання у виробництві електроенергії також зменшилося за останні роки. За даними Bloomberg Fair Value, приплив російських потоків до Азії вплинув на попит і знизив прибуток від переробки мазуту до найнижчого рівня за даними, зібраними з 2018 року.

«Цілком ймовірно, що росія не захоче скорочувати свій експорт як сирої, так і паливної продукції», — сказав Джон Дрісколл, засновник і директор сінгапурської JTD Energy Services Pte Ltd. Очікується, що все більший обсяг нафти і нафтопродуктів буде надходити в Азію. Він сказав, що сировина зберігатиметься на танкерах навколо Сінгапуру й Малайзії, оскільки наближаються санкції ЄС.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти