В начало

росіянам пропонують узяти на себе втрати експортних доходів «газпрому»

Втрати «газпрому» від закриття європейського ринку перевищать $40 млрд на рік. Для їх компенсації у госдумі пропонують розширити внутрішнє споживання газу, а також зробити ціноутворення на газ у країні ринковим, продавати його за довгостроковими контрактами на умовах «бери або плати». Про повідомляє російська «Нєзавісімая газєта».

При цьому щоб компенсувати випадання експортних доходів, у 4 рази потрібно збільшити або обсяг реалізації палива в країні, або внутрішні ціни. У перерахунку на душу населення компенсація втрат експортних доходів «газпрому» коштуватиме 22,6 тис. руб. на рік кожному росіянину.

Проблемою втрати «газпромом» експортних доходів у госдумі перейнялися у лютому 2023 р.. При цьому російські депутати пропонують реформувати газову галузь за рахунок відходу від експортної моделі у бік моделі з рівномірною опорою на внутрішній і зовнішній попит.

Йдеться про перехід до конкурентного ціноутворення на газ для всіх споживачів, крім населення й ЖКГ. Комітет з енергетики на тлі падіння експортних доходів газової галузі пропонував уряду рф розглянути можливість створення економічної моделі конкурентного ціноутворення для промислових споживачів, закріпивши за комерційними споживачами газу принцип «бери або плати», який використовувався в експортних контрактах. Тобто комерційні споживачі газу мають укладати довгострокові контракти на постачання й нести фінансову відповідальність за невибірку газу за позабіржовими контрактами. Наголошувалося, що це необхідно для зміцнення дисципліни газоспоживання.

Тобто, чиновники шукають тих, хто тепер компенсує падіння експортних доходів. Як зазначили у міненерго рф, за підсумками 2022 р. експорт газу з рф знизився на 75,6 млрд куб. м (-30,7%) і становив 170,6 млрд куб. м. Видобуток при цьому впав до 673,8 млрд куб. м (-11,7%). Раніше сам «газпром» наводив дані, згідно з якими його постачання до країн ЄС впало на 46%, не озвучуючи абсолютних значень. Однак, з огляду на позаторішні обсяги, експорт трубопровідного газу міг становити близько 70 млрд куб. м.

російські чиновники підкреслюють, що «стабільно зростає» внутрішній ринок споживання газу. Зі слів віце-прем'єра рф алєксандра новака, за підсумками 2022 р. на внутрішній ринок рф надійшло 484 млрд. куб. м газу, а загальний рівень газифікації сягнув 73%.

Раніше російська влада оголошувала, що робить ставку на зростання внутрішнього споживання за рахунок програми соціальної газифікації й догазифікації. Однак зростання споживання всередині країни йде повільно. За підсумками 2022 р. внутрішнє споживання становило 484 млрд куб. м. А за підсумками 2016 року – 420 млрд. куб. м газу.

«газпром» звітував, що за підсумками 2021 року реалізував на внутрішньому ринку 274 млрд куб. м газу, виторг компанії перевищив 1 трлн руб.

Того ж року холдинг експортував у країни далекого зарубіжжя 227,9 млрд куб. м газу, а чистий виторг становив понад 4 трлн руб.. Більшість цього обсягу припала на європейські країни – туди було постачено 174,3 млрд куб. м газу, повідомляли у компанії. Федеральна митна служба (ФМС) звітувала, що за підсумками 2021 р. на експорті трубопровідного газу «газпром» заробив $55,5 млрд.

Тобто при порівнянних обсягах прокачування палива дохід компанії від реалізації на внутрішньому й зовнішньому ринках відрізнявся вчетверо.

У своєму річному звіті за 2021 рік «газпром» повідомляв, що загальне споживання газу в росії становило 516 млрд куб. м. При цьому основними споживачами природного газу в рф є виробники електроенергії й тепла (34%), населення (11%), нафтова промисловість (10%), комунально-побутовий сектор (8%), газова промисловість (6%), агрохімічна промисловість (6%) і металургія (5%).

Як зазначають у матеріалі, в перспективі п'яти років приріст газоспоживання у рф становитиме ще 50–60 млрд куб. Обсяг видобутку у нормальних умовах у 1,5–2 рази перевищує внутрішній попит. Загальний рівень газифікації в росії становить 65-75%, зростаючи в середньому на 1% за рік. Тому, акцентують економісти, швидко наростити споживання газу всередині країни не вийде, але навіть при досягненні фантастичного стовідсоткового рівня газифікації «з'їсти» ті обсяги, які раніше йшли на експорт, не вдасться.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти