В начало

росія зняла заборону на експорт бензину

росія зняла обмеження на експорт бензину, повідомило міністерство енергетики рф після скасування більшості обмежень на експорт дизельного пального минулого місяця, заявивши, що спостерігався надлишок пропозиції, а оптові ціни знизилися.

У міністерстві сказали, що можуть відновити заборону на експорт, якщо це буде необхідно, додавши, що запаси бензину зросли приблизно до 2 млн метричних тонн, повідомляє Reuters.

«Протягом останніх двох місяців при збереженні високих обсягів переробки нафти... забезпечено насичення внутрішнього ринку і сформовано профіцит пропозиції автомобільних бензинів, зокрема в біржовому каналі реалізації, — йдеться у повідомленні. — Прийнято рішення про припинення тимчасової заборони на експорт автомобільного бензину».

росія, найбільший морський експортер дизельного пального, 21 вересня запровадила заборону на експорт палива, щоб подолати високі внутрішні ціни та дефіцит. Лише чотири колишні радянські держави – Білорусь, Казахстан, Вірменія й Киргизстан – було звільнено від неї.

Уряд послабив обмеження 6 жовтня, дозволивши експорт дизелю трубопровідним транспортом, але залишив чинними заходи щодо експорту бензину. Тоді також залишалися забороненими постачання за кордон дизельного й іншого палива автомобільним і залізничним транспортом.

Скасування заборони може ускладнити спроби росії скоротити експорт нафти й нафтопродуктів на 300 тис. барелів на день (б/д) до кінця року порівняно із середнім рівнем у травні й червні.

Однак росія підтвердила, що продовжить додаткове добровільне скорочення постачань до кінця грудня, як було оголошено раніше в координації з групою експортерів ОПЕК+.

Дизпальне – найбільший російський експорт нафтопродуктів, торік було експортовано близько 35 млн метричних тонн. Майже три чверті цього обсягу було транспортовано трубопроводом. Також 2022 року росія експортувала 4,8 млн тонн бензину.

Джерела в галузі повідомили Reuters, що уряд готовий скасувати решту обмежень у середині листопада.

Чиновники заявили, що заборону буде скасовано, коли внутрішній ринок стабілізується. Аналітики очікували, що обмеження буде скасовано після завершення збирання зернових.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти