В начало

FT повідомила про можливе продовження обмежень ОПЕК+ на видобуток нафти

Також обговорюється додаткове зниження виробництва нафти обсягом до 1 млн барелів на добу (б/д).

Саудівська Аравія, провідний виробник нафти серед країн ОПЕК+, розглядає можливість продовження добровільного обмеження на видобуток нафти як мінімум до весни 2024 року, пише Financial Times із посиланням на чотири джерела, близькі до уряду королівства.

Добровільне обмеження видобутку на 1 млн б/д набуло чинності влітку і наразі діє до кінця року. Зараз Саудівська Аравія видобуває близько 9 млн барелів нафти на добу за максимально можливих 12 млн б/д, зазначає FT.

Крім того, ОПЕК+ обговорює додаткове зниження виробництва нафти обсягом до 1 млн б/д, повідомило одне джерело. Ці дві пропозиції може бути винесено на обговорення під час наступної зустрічі групи, яка має відбутися 26 листопада.

Головною причиною, через яку нафтовидобувні країни розглядають запровадження нових обмежень на видобуток, стало падіння цін на нафту до багатомісячних мінімумів минулого тижня, пише FT. При цьому свою роль відіграє також обурення членів ОПЕК, особливо Кувейту, Алжиру й Ірану, війною між ХАМАС та Ізраїлем і гуманітарною кризою в секторі Газа. «Не можна недооцінювати рівень агресії і той тиск, якого зазнають лідери країн Перської затоки з боку свого населення, яке хоче бачити якусь відповідь на те, що відбувається», – сказав інший співрозмовник видання.

Джерела FT наголошують, що рішення про продовження обмежень на видобуток або їх збільшення поки що не прийнято.

Старший радник президента США з енергетичних питань Еймос Хохштейн висловив упевненість у тому, що арабські виробники нафти не використовуватимуть енергетику як зброю.

«З того часу, як нафта стала товаром, вона час від часу використовується як зброя, і ми завжди стурбовані цим і працюємо для запобігання цьому. Мені здається, що поки цього не трапилося, – сказав він FT. – Рівень співпраці й координації між виробниками і споживачами в останні кілька років був дуже високим у плані запобігання енергетичним шокам».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти