В начало

росія скорочує запланований експорт нафти через «транснєфть»

За даними галузевих джерел і підрахунками Reuters, росія планує експортувати на 0,5% менше нафти через трубопровідну систему «транснєфті» в третьому кварталі, ніж у попередні три місяці, через добровільне скорочення видобутку сирої нафти й збільшення обсягів нафтопереробки.

План експорту і транзиту нафти для російської системи «транснєфть» встановлено на рівні 4,24 млн барелів на добу (б/д) на період з липня по вересень, що нижче за 4,26 млн б/д в початковому плані на другий квартал.

Цей план є ключовим показником російського експорту нафти загалом, оскільки росія переміщує левову частку своїх постачань через систему «транснєфті». Деякі гравці ринку очікують ще більшого скорочення експорту в найближчі місяці.

«Ремонт (закриття російських нафтових заводів на технічне обслуговування) відбуватиметься найнижчими темпами за останні місяці, рівень використання зросте, тоді як видобуток нафти буде обмежено угодою ОПЕК+ і добровільними скороченнями, що призведе до зниження експорту нафти», — повідомило джерело в галузі. 

росія продовжила добровільне скорочення видобутку нафти на 500 тис. б/д від рівня, узгодженого на міністерській зустрічі ОПЕК+ 4 червня, до кінця грудня 2024 року.

Відвантаження нафти з російських портів у приморську, усть-лузі й новоросійську в третьому кварталі скоротяться на 1,1%, до 2,26 млн б/д з 2,29 млн б/д, запланованих на попередні три місяці.

росія планує продовжити транзит нафти через Україну південною гілкою нафтопроводу «дружба». москва планує постачити приблизно 0,32 млн б/д до Чехії, Угорщини й Словаччини в третьому кварталі, порівняно з 0,33 млн б/д в попередньому кварталі.

Він не планує постачання трубопроводом через Дружбу в Польщу чи Німеччину, тоді як транзитна квота Казахстану для постачань до Німеччини встановлена незмінною з другого кварталу на рівні близько 24 тис. б/д.

Уряди Європейського Союзу погодили в середу 11-й пакет санкцій проти росії, що забороняє постачання нафти через «дружбу» до Польщі й Німеччини. Постачання через південну гілку трубопроводу залишаються звільненими від ембарго.

Постачання російської нафти «транснєфті» на азіатські ринки, включаючи постачання в Китай через трубопроводи Сковородіно-Мохе і Атасу-Алашанькоу, а також з тихоокеанського порту в козьміно, мають зрости на 2,2% квартал до кварталу щодня до 1,63 млн б/д.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти