В начало

росія намагається зменшити надлишок нафти Sokol через її продажі в Китай

Цього тижня шість танкерів із російською нафтою, на які накладено санкції Сполученими Штатами, пливли до портів Китаю, але було незрозуміло, чи буде їм дозволено вивантажитися, повідомляє Reuters.

Якщо Китай відмовиться від танкерів, це ще більше погіршить становище москви, яка останніми тижнями бореться з продажем нафти Sokol і платежами, оскільки Вашингтон посилив санкційний тиск.

Понад 10 млн барелів нафти Sokol, постаченої з проєкту «сахалін-1», дочірньої компанії нафтового гіганта «роснєфть», протягом останніх трьох місяців плавали в дюжині танкерів без покупця.

Згідно з даними LSEG й аналітичних компаній Vortexa і Kpler, 28 лютого танкер NS Century під російським прапором, який експлуатує «совкомфлот» (SCF), стоїть на якорі в безпосередній близькості від китайського порту «Циндао».

NS Century, проти якого США запровадили санкції за ухилення від обмеження цін, перевозить 698 тис. барелів нафти Sokol. Незрозуміло, чому танкер не попрямував прямо в порт, а став на якір зовні.

«Китайські порти можуть бути більше стурбовані проблемами з подальшими платежами, ніж дозволом цим суднам розвантажуватися, оскільки це може означати, що нафта застряє в портах», — сказало джерело в галузі.

Згідно з даними LSEG і Kpler, судна Krymsk, Liteyny Prospect, Nellis, NS Antarctic і Sakhalin Island, проти яких США запровадили санкції через ухилення від обмеження цін, прямують до портів Китаю й планують розвантажитися на початку березня. Загальний обсяг нафти Sokol на борту цих танкерів становить близько 4,1 млн барелів.

Згідно з даними Kpler, Krymsk під прапором Габону й Nellis під прапором Ліберії прямують до порту «Дунцзякоу», Sakhalin Island під прапором Панами — до Тяньцзіна, а Liteyny Prospect — до Циндао.

Усі танкери, крім Nellis, експлуатуються групою компаній SCF. Nellis управляється HS Nellis LTD.

Згідно з даними LSEG і Vortexa, танкер NS Lion з приблизно 611 тис. барелів Sokol, який прямував до порту «Дунцзякоу», 26 лютого змінив курс і прямував до Сингапуру.

Танкер було додано до останнього санкційного списку, який Міністерство фінансів США оголосило минулої п'ятниці.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти