В начало

«роснєфть» планує обговорити продаж активів у Німеччині – Reuters

Представники «роснєфті» у п'ятницю, 22 грудня, обговорять у Берліні можливий продаж активів компанії в Німеччині, пише Reuters з посиланням на джерела. За інформацією агентства, це будуть перші перемовини відтоді, як Берлін позбавив «роснєфть» можливості контролювати свої активи у Німеччині у вересні 2022 року.

Йдеться про міноритарні частки, що належать «роснєфті», у двох НПЗ і контрольному пакеті (54,17%) у НПЗ у Шведті, який орієнтований на постачання нафтопроводом «дружба». Як пише Reuters, продаж часток — лише одна з можливих тем, які обговорять представники «роснєфті» й голова управління економічної стабілізації та енергетичної безпеки Міністерства економіки Німеччини Філіп Штайнберг.

16 вересня 2022 року Міністерство економіки Німеччини оголосило про передачу активів «роснєфті» на території країни у довірче управління німецького регулятора на півроку. «Таким чином, Федеральне мережеве агентство отримує контроль над Rosneft Deutschland, а також над відповідними частками у трьох нафтопереробних заводах (НПЗ) – PCK (місто Шведт), MiRo (Карлсруе) й Bayernoil (Фобург)», – зазначили в міністерстві. У березні 2023 року зовнішнє управління було продовжено ще на півроку, у вересні – до березня 2024 року.

«роснєфть» назвала рішення незаконним, наголосивши, що воно, «по суті, є експропріацією акціонерної власності у результаті навмисно створеної відповідними санкціями Євросоюзу й діями німецьких і польських регуляторів ситуації, метою якої і було захоплення активів». Компанія зазначила, що виконувала всі вимоги регуляторів Німеччини, «прозоро й відкрито працювала на ринку, забезпечуючи постачання паливом споживачів».

«роснєфть» визнала, що рішення уряду Німеччини не було тимчасовим і, по суті, «означає безповоротну втрату активів», і пообіцяла «опрацьовувати всі можливі заходи захисту акціонерів, включаючи звернення до суду».

У жовтні 2022 року «роснєфть» подала до Федерального адміністративного суду Німеччини в Лейпцигу позов до уряду країни через передачу її активів у довірче управління Федеральному мережевому агентству. У квітні нижня палата парламенту Німеччини (бундестаг) схвалила поправки до закону про енергетичну безпеку, відповідно до яких, як зазначав Reuters, частку «роснєфті» в НПЗ у Шведті може бути продано без націоналізації.

Rosneft Deutschland — один із найбільших нафтопереробників у Німеччині, на нього припадає близько 12% потужностей країни. Рішення запровадити довірче управління Мінекономіки пояснило тим, що постачальники, страхові й IT-компанії, банки і клієнти більше не хочуть співпрацювати з «роснєфтью», включаючи її НПЗ і дочірні підприємства.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти