В начало

рф поглибить скорочення видобутку нафти й послабить обмеження на експорт

росія скоротить видобуток і експорт нафти додатково на 471 тис. барелів на день (б/д) у другому кварталі в координації з деякими країнами-учасницями ОПЕК+, заявив 3 березня віце-прем'єр алєксандр новак.

Як повідомляє Reuters, другий за величиною світовий експортер нафти скоротив експорт сирої нафти й палива на 500 тис. б/д у І кварталі на додаток до своєї попередньої обіцянки скоротити видобуток разом з іншими членами угруповання ОПЕК+.

росія планує поступово послабити скорочення експорту, йдеться в заяві новака. У квітні вона скоротить видобуток ще на 350 тис. б/д, а експорт – на 121 тис. б/д. У травні додаткове скорочення видобутку становитиме 400 тис. б/д, а експорт – на 71 тис. б/д. У червні всі додаткові скорочення будуть від видобутку нафти, додав він.

новак не згадав про скорочення експорту палива, виробництво якого постраждало з початку року через незаплановані відключення й атаки безпілотників у відповідь на розв’язану росією повномасштабну війну в Україні.

Зменшення обсягів переробки означає, що стало доступніше більше російської сирої нафти, що сприяє скороченню видобутку нафти.

Зрізання експорту буде зроблено з середніх рівнів експорту за травень і червень 2023 року, додав новак.

У квітні 2023 року росія пообіцяла добровільно скоротити видобуток сирої нафти на 500 тис. б/д до кінця 2024 року приблизно до 9,5 млн б/д. Наприкінці минулого місяця новак заявив, що видобуток нафти в росії становив 9,5 млн б/д.

Після недільної заяви не відразу було зрозуміло, яким буде рівень квоти на виробництво в росії. Однак у червні видобуток впаде майже до 9 млн б/д, якщо скорочення буде здійснено за планом.

Піврічна заборона на експорт російського бензину з 1 березня також не знайшла відображення в заяві новака.

Торгівля російською сирою нафтою й паливом перебуває під санкціями Заходу через розв’язану росією війну в Україні, а минулого місяця Сполучені Штати також наклали санкції на провідну російську танкерну групу «совкомфлот».

Джерело в галузі заявило, що нові санкції змушують росію скоротити виробництво, додавши: «Немає потреби виробляти більше, ніж росія може продати».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти