В начало

рф обіцяє надати більше даних про обсяги нафти, щоб заспокоїти ОПЕК+

росія пообіцяла розкрити більше даних про обсяги переробки й експорту свого палива після того, як ОПЕК+ попросила москву про більшу прозорість щодо секретних постачань палива з багатьох пунктів експорту по всій величезній країні. Про це Reuters повідомили джерела в ОПЕК+ і служба відстеження руху суден.

Як зазначає Reuters, росія – єдиний член ОПЕК+, який робить внесок у скорочення експорту, а не скорочення виробництва в рамках своєї участі в угоді групи про обмеження постачань. Аналітики насилу перевірили точні обсяги скорочень, досягнутих москвою.

Заступник міністра енергетики рф павєл сорокін зробив пропозицію надати більше інформації минулого тижня під час телефонної розмови з шістьма консалтинговими компаніями з відстеження руху суден і агентствами, які звітують про ціни, яким ОПЕК+ доручила працювати з москвою з цього питання, повідомили Reuters три джерела.

Згідно з даними джерел, сорокін сказав компаніям – S&P Global Platts, Argus Media, Energy Intelligence, Wood Mackenzie, Rystad і Kpler, – що москва надасть більше даних про видобуток сирої нафти, запаси й виробництво палива на нафтопереробних заводах (НПЗ), щоб отримати більш повну картину.

росія – другий у світі експортер нафти й палива після Саудівської Аравії із загальним обсягом близько 6-7 млн барелів на добу (б/д) – засекретила дані про видобуток і експорт нафти після того, як Захід запровадив санкції проти москви після початку розв’язаної росією повномасштабної війни проти України в лютому 2022 року.

Експорт російського палива було складно підрахувати ще до того, як він став державною таємницею, оскільки країна використовує десятки портів, залізничних терміналів і пунктів пропуску на кордоні. У росії є близько 30 великих і 80 малих нафтопереробних заводів (НПЗ), які разом переробляють понад 5 млн б/д сирої нафти.

ОПЕК+ відклала засідання минулого тижня на кілька днів до 30 листопада через, як зазначають джерела, розбіжності щодо рівнів видобутку між деякими членами, включаючи Нігерію й Анголу. Нарешті група погодилася поглибити скорочення приблизно до 6 млн б/д, або 6% світового видобутку.

Згідно з попередньою угодою з ОПЕК+, росія зобов’язалася скоротити експорт нафти на 300 тис. б/д до кінця 2023 року. Остання угода вимагає від росії додатково скоротити експорт палива на 200 тис. б/д у першому кварталі 2024 року.

Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бін Салман заявив в інтерв'ю Bloomberg, що ОПЕК+ хоче отримати більше гарантій від москви щодо виконання своєї обіцянки. Він сказав, що росія щомісяця зустрічатиметься з компаніями, які займаються відстеженням руху суден, щоб надати дані, але не надав жодних подробиць.

Принц Абдулазіз додав, що він волів би, щоб росія скоротила видобуток нафти, а не експорт. Але уточнив, що розуміє, з якими проблемами стикається росія, скорочуючи видобуток нафти в зимові місяці, оскільки це за морозних температур може пошкодити резервуари.

За підрахунками Reuters, загальний експорт нафтопродуктів з росії в січні-листопаді 2023 року склав 98,8 млн метричних тонн, або близько 2 млн б/д.

Після того, як Європейський Союз заборонив імпорт російського палива, росія переспрямувала європейський експорт дизельного й іншого палива у Бразилію, Туреччину, Північну й Західну Африку, а також на Близький Схід.

Туреччина й Близький Схід, які мають власні великі НПЗ, з тих пір стали провідними постачальниками палива в Європі, часто змішуючи власне паливо з російським або з нафтопродуктами, виготовленими з російської нафти.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти