В начало

Іран стає третім за величиною виробником сирої нафти в ОПЕК

Іран повернув собі позицію третього за величиною виробника сирої нафти з видобутком 3 млн барелів на добу (б/д) в серпні, оголосила ОПЕК 12 вересня.

У серпні в Ісламській Республіці спостерігалося найвище зростання видобутку сирої нафти серед членів ОПЕК порівняно з попереднім місяцем, оскільки, згідно з офіційними оцінками, видобуток у країні зріс на 143 тис. б/д порівняно з липнем.

Підйом Ірану на третє місце частково пояснюється тим, що Саудівська Аравія добровільно скоротила видобуток на 1 млн б/д до кінця 2023 року, тоді як росія, другий за величиною виробник у групі ОПЕК+, продовжила скорочення на 300 тис. барелів на той самий період.

Збільшенню видобутку в Ірані також сприяло послаблення санкцій США. Вашингтон не дотримується суворих санкцій щодо експорту з Ірану, оскільки сподівається повернути п’ятьох громадян із подвійним громадянством Ірану й США в рамках ширшої угоди з Ісламською Республікою, яка також передбачає вивільнення $6 млрд, які раніше були заморожені в Південній Кореї.

Наступними двома найбільшими експортерами були Нігерія й Ірак зі зростанням на 98 тис. б/д і 38 тис. б/д відповідно.

Загальний видобуток сирої нафти ОПЕК-13 становив у середньому 27,45 млн б/д протягом місяця, збільшившись на 113 тис. б/д за місяць.

Через санкції, накладені на Іран, країну було звільнено від скорочення видобутку, введеного ОПЕК і ОПЕК+, за що країна довго боролася з Саудівською Аравією.

Однак частково завдяки відновленню зв’язків між Ер-Ріядом і Тегераном, які раніше відбувалися за посередництва Китаю в квітні в Пекіні, два регіональні центри влади знову відкрили свої відповідні посольства в обох країнах, значно зменшивши напруженість між обома країнами і їхніми відповідними групами в регіоні Перської затоки.

Видобуток сирої нафти в Ірані досяг 2,85 млн б/д в липні, й не вистачило лише на 72 тис. б/д, щоб стати третім за величиною виробником нафти в ОПЕК. Середньодобовий видобуток нафти в Ірані становив 2,55 млн б/д 2022 року, що на 162 тис. б/д вище від рівня видобутку 2021 року. Протягом року Іран був п’ятим за величиною виробником ОПЕК.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти