В начало

Ірак припиняє експорт нафти з Курдистану

Ірак призупинив експорт нафти з напівавтономного регіону Курдистан і північних родовищ Кіркук обсягом 450 тис. барелів на день (б/д), повідомляє Reuters.

Рішення призупинити постачання нафти стосується справи 2014 року, коли Багдад стверджував, що Туреччина порушила спільну угоду, дозволивши регіональному уряду Курдистану (КРГ) експортувати нафту трубопроводом до турецького порту з Джейхана. Багдад вважав цей експорт незаконним. Міжнародна торгова палата винесла рішення на користь Іраку в четвер, Міністерство нафти Іраку підтвердило в суботу, і Туреччина повідомила Іраку, що поважатиме рішення арбітражу.

Представники турецького судноплавства повідомили іракським працівникам центру експорту нафти «Джейхан», що жодному судну не буде дозволено завантажувати курдську нафту без дозволу уряду Іраку, повідомляє Reuters. Тоді Туреччина припинила прокачування іракської нафти з нафтопроводу «Джейхан». У суботу Ірак також припинив викачування нафти зі свого боку трубопроводу, який іде від північних нафтових родовищ Кіркука.

Агентство Reuters повідомило, що делегація Міністерства нафти Іраку незабаром вирушить до Туреччини, щоб зустрітися з представниками енергетики для узгодження нового механізму експорту нафти з північного Іраку відповідно до арбітражного рішення.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти