В начало

Прибуток Orlen у І кварталі впав на 70%

Чистий прибуток Orlen у І кварталі впав на 70%, до 2,77 млрд злотих ($704,82 млн) через вплив податку на надприбуток і нижчу продуктивність нафтоперероблення, повідомила 22 травня провідна нафтопереробна компанія Польщі.

Прибуток до сплати відсотків, податків та амортизації (EBITDA) у кварталі впав на 53% порівняно з аналогічним періодом торік – до 7,73 млрд злотих, тоді як дохід знизився до 82,33 млрд, повідомляє компанія.

За оцінками аналітиків, чистий прибуток становив 3,24 млрд злотих.

Виплата Orlen податку на надприбуток, який використовується для стабілізації цін на газ, зросла на 4,2 млрд злотих – до 7,7 млрд у І кварталі. Внесок становитиме приблизно 15 млрд злотих за весь рік, сказали в Orlen.

Операційний прибуток у І кварталі в нафтопереробному бізнесі впав на 52%, до 1,9 млрд злотих через слабку маржу й обсяги.

Orlen заявив, що його сегмент розвідки і течії мав операційні збитки майже 5,5 млрд злотих у І кварталі через податок на надприбуток і падіння цін на газ на 48%. Операційний прибуток газового сегмента впав на 15% у річному обчисленні – до 7,4 млрд злотих через зниження цін.

Orlen заявив, що йому необхідно прискорити інвестиції, щоб досягти стратегічних цілей до 2030 року.

«Для досягнення стратегічних цілей деякі інвестиційні проєкти потребують значного прискорення», – сказав генеральний директор Іренеуш Фафара. Він зазначив, що Orlen опублікує оновлену стратегію до кінця 2024 року.

Компанія заявила, що її капітальні витрати в І кварталі становили 6,4 млрд злотих порівняно з цільовим показником на весь рік у 38,6 млрд.

У перспективі нижчі ціни на газ сприятимуть покращенню маржі нафтохімічної промисловості, тоді як ціни на нафту, ймовірно, зростуть порівняно з 2023 роком на тлі зростання глобального попиту, йдеться в заяві Orlen щодо прогнозу на цілий рік.

Ціни на електроенергію, ймовірно, залишаться нижчими за рівень 2023 року на тлі збільшення відновлюваної генерації й здешевшання прав на викиди вуглецю, тоді як ціни на природний газ будуть на 26% нижчими порівняно з минулим роком.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти