В начало

Казахстан відновив експорт бензину після дворічної перерви

Казахстан відновив експорт бензину, зупинений у травні 2022 року, спрямувавши у травні в Грузію 2 000 тонн бензину Аі-92 виробництва невеликого НПЗ «Конденсат», повідомили Reuters три джерела у галузі.

Казахстан припинив експорт бензину два роки тому, формально заборонивши його із квітня 2023 року для захисту внутрішнього ринку від дефіциту. До введення заборони, у квітні 2022 року за кордон було вивезено близько 26 тис. тонн автобензину, 2021-го експорту не було, 2020-го — 494 тис. тонн.

НПЗ «Конденсат» отримав у травні квоту на вивезення Аі-92 класу Євро-5 обсягом 12 123 тонн завдяки угоді з російською «татнєфтью», яка обіцяла спрямовувати на завод близько 15 тис. тонн нафти на місяць для перероблення й подальшого експорту отриманих нафтопродуктів за межі Євразійського економічного союзу.

НПЗ «Конденсат» і Міненерго Казахстану оперативно не відповіли на запит Reuters про коментарі.

Залізничний маршрут під час постачання бензину з НПЗ «Конденсат» у Грузію проходить через територію росії навколо Каспію. Покупця продукту встановити поки що не вдалося.

НПЗ «Конденсат» розташований на північному заході Казахстану. Його потужність перероблення становить 850 тис. тонн легкої нафти на рік, завод здатний виробляти по 200 ти. тонн дизпального й автобензину екологічного класу К-5 (Євро-5).

Майже одночасно з поновленням постачання з Казахстану заборону на експорт бензину призупинила росія, яка також постачає продукт у Грузію, і ціни на місцевому ринку пішли вниз, кажуть трейдери.

Після введення ембарго на експорт автобензину з рф у березні-квітні російський продукт у Грузії замість білоруського і помітно здорожчав — до $900-$930 за тонну з $740-$760 за тонну в лютому на російсько-азербайджанському прикордонному переході «Самур» без урахування податків.

Проте тепер, за даними трейдерів, вартість Аі-92 НПЗ «Конденсат» становить близько $800-$830 за тонну на прикордонному переході «Самур», російського продукту — $720-$740 за тонну, білоруського — $880 за тонну на тому ж базисі.

Трейдери очікують на зниження ціни на казахстанський бензин.

«Наразі вже важко знайти покупця на казахстанський бензин за таку ціну, розглядаються й інші напрямки, наприклад, Афганістан», — сказав трейдер.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти