В начало

Прибуток через резервуари: експерт попередив про ризики

Запропонована урядом ідея авансової сплати податку на прибуток (ПнП) автозаправками перспективна, але механізм обрахування авансового ПнП через місткість резервуарного парку АЗС ризикований і непрофесійний. У цьому переконаний директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Невідомо звідки в уряді виникла ідея прив’язати вартість абонемента до резервуарного парку АЗС. Тобто чим більше в тебе місткостей, тим дорожче. Але обсяг резервуарів не означає, що ця заправка заробляє багато. Це назвали авансовою платою ПнП, хоча за фактом це фіксований абонемент, який не повертається. Незалежно від фінрезультатів на папері. Такий собі квиток на ринок», – пише експерт у своїй авторській колонці «Через терни до ПнП».

Він пояснив, що згідно із запропонованими правилами, обсяг резервуарного парку у кубометрах множиться на половину мінімально встановленої заробітної плати. Наприклад, середня АЗС із резервуарами об'ємом 80 кубометрів щомісяця має сплачувати близько 320 тис. грн податку на прибуток.

«Це більше, ніж платить ОККО, – 250 тис. грн (2023 р.)… Або інакше: 70% українських АЗС у І кварталі цього року не заробляли 320 тис. грн. Тобто з них хочуть взяти більше, ніж у них є фізично», – підкреслив він.

Куюн зазначив, що розрахунок маржинальності й прибутковості АЗС показує, що може йтися про 80-150 тис. грн ПнП на місяць залежно від реалізації. Але прив’язка до реалізації через РРО має свої ризики, адже є можливість обходити касові апарати. Водночас це також може стимулювати власників АЗС до зменшення обсягів зберігання, що може негативно вплинути на паливну інфраструктуру.

«Їх ще почнуть різати, щоб зменшити податок, а резервуари на АЗС нам потрібні, щоб не використовувати нафтобази. Днями, до речі, відбулась чергова потужна атака на паливну інфраструктуру», – додав він.

Загалом, на переконання очільника «А-95», ідея з авансовим платежем сплати цього податку гарна, але над механізмом треба думати.

«Залучати фахівців, учасників ринку, все досить просто рахується. Окрім збільшення зборів у бюджет, йдеться і про очищення ринку від різних маргіналів. Тому це має бути цікаве всім, крім, звісно, останніх...», — резюмував експерт.

Нагадаємо, 18 липня уряд вніс у парламент законопроєкт № 11 416, яким пропонує збільшення податків для наповнення бюджету. Серед інших пропозицій у ньому — новий механізм сплати ПнП для АЗС, який наразі дуже важко адмініструвати.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти