В начало

Правоохоронці припинили підпільне виробництво пального на Сумщині

На Сумщині припинили діяльність осіб, які незаконно виготовляли неякісне пальне. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

За даними слідства, підозрювані, скориставшись високим попитом на пальне, налагодили в м.Лебедин незаконне виготовлення дизельного пального і бензину в промислових масштабах.

«Збут незаконно виготовленого пального здійснювали суб’єктам господарювання і громадянам. Відповідно до висновків експертів, незаконно виготовлене цими особами дизельне пальне й бензин вкрай низької якості і за своїми фізико-хімічними показниками не відповідають вимогам державних стандартів України за фракційним складом, вмістом бензолу і показниками детонаційної стійкості», — йдеться у повідомлені.

Під час розслідування вилучено обладнання для виготовлення пального вартістю 4,7 млн грн і майже 600 тис літрів незаконно виготовленого бензину і дизпального.

Досудове розслідування здійснюється слідчими головного управління Нацполіції в Сумській області за матеріалами і оперативним супроводом управління стратегічних розслідувань в Сумській області ДСР Нацполіції.

Нагадаємо, через високий видобуток газоконденсату, знищення легальних НПЗ і високі закупівельні ціни на імпорт (зліт світових цін плюс націнки закордонних постачальників плюс витратна логістика) в Україні відбувся ренесанс міні-НПЗ, продукт яких постачається на деякі АЗС.

За оцінками Консалтингової групи «А-95», зараз міні-НПЗ переробляють щомісяця мінімум 35 тис. т газового конденсату й нафти, з яких отримують біля 20 тис. т бензинів і 10 тис. т дизпального. За новими ставками акциз із такого обсягу становить 1,7 млрд грн. Проте ці виробники його не сплачують.

На думку директора «А-95» Сергія Куюна, держава має посилити контроль за сплатою акцизу на пальне, оскільки повернення акцизів на нього додатково стимулюватиме діяльність нелегальних виробників.  

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти