В начало

Повернення лівійського експорту тисне на європейський нафтовий ринок

Відновлення видобутку сирої нафти в Лівії після політичної кризи навколо центрального банку скоротило експорт країни-члена ОПЕК до чотирирічного мінімуму, призвело до надлишку постачань сирої нафти в Європі, що змусило продавців-конкурентів зменшити свої ціни, кажуть торгові джерела й аналітики.

Як пише Reuters, національна нафтова корпорація Лівії (NOC) оголосила про відновлення видобутку 3 жовтня після призначення нового керівника центрального банку. Станом на 13 жовтня видобуток досяг близько 1,3 млн барелів на добу (б/д), що близько до докризового рівня.

Час нарощування видобутку в Лівії збігається з ремонтними роботами на європейських нафтопереробних заводах (НПЗ), де кілька заводів у Середземномор’ї й північно-західній Європі повністю або частково зупинені. За словами трейдерів і аналітиків, це послаблює ціни на конкуруючі сорти сирої нафти.

Згідно з даними LSEG, премія азербайджанської нафти марки Azeri Light до еталонної марки Brent упала до $1,55 за барель, найнижчого показника з квітня.

За перші 11 днів жовтня диференціали інших основних середземноморських сортів сирої нафти – CPC Blend, сахарської й лівійської власної суміші Es Sider також послабилися, повідомила аналітик FGE Energy Софія Приблудна.

«У майбутньому ці середземноморські марки зіткнуться з більшим тиском з боку другого за величиною родовища, що живить CPC Blend – Кашаган, – яке повертається з повної зупинки через ремонт після 10 листопада», – додала вона.

Ціни на західноафриканську сиру нафту, ще одну заміну лівійських барелів, теж можуть знизитися, сказав трейдер. Згідно з даними LSEG, нігерійська Bonny Light минулого тижня пропонувалася з премією близькою до $1 за барель до датованої марки Brent, і її вартість була трохи нижчою з грудня 2023 року.

Криза центрального банку Лівії почалася наприкінці серпня, що призвело до закриття кількох нафтових родовищ і портів. Згідно з даними Kpler, експорт сирої нафти з Лівії у вересні впав приблизно до 550 тис. б/д, найнижчого показника за чотири роки, і вдвічі нижче від середнього показника за липень і серпень.

Жовтневий експорт наразі відновився до понад 600 тис. б/д і, як очікується, зростатиме й надалі.

Один трейдер із фірмою, яка зазвичай закуповує в Лівії, на умовах анонімності сказав, що NOC розподіляє вантажі між НПЗ, які мають дуже близькі дати завантаження.

Він додав, що нафтопереробники вже домовилися про альтернативні закупівлі інших марок, припускаючи, що збій у Лівії триватиме довше.

NOC не відразу відповів на запит Reuters про коментар.

Другий трейдер сказав, що нафтопереробники в Європі все одно прийматимуть лівійські вантажі, але вони можуть вимагати значних знижок. Reuters не зміг підтвердити рівень угод, які зазвичай здійснюються на конфіденційній основі.

Італія – найбільший покупець лівійської сирої нафти, на яку припала третина всього експорту 2023 року, за нею йдуть Іспанія, Франція, США й Греція, свідчать дані Kpler.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти