В начало

Постачання сирої нафти з росії різко зросли

З 21 серпня по 17 вересня обсяги російської сирої нафти, що доставляється морським шляхом, досягли рівня 3,34 млн барелів на день (б/д). Цей показник став максимальним за останні три місяці, повідомляє Bloomberg із посиланням на дані відстеження руху танкерів.

Порівняно з чотиритижневим періодом, що завершився 20 серпня, обсяги постачання сировини збільшилися приблизно на 465 тис. б/д. Приріст був зумовлений нарощуванням вивезення нафти з прибалтійських портів у приморську й усть-лузі, а також із новоросійська транзитом через Чорне море.

При цьому обсяги щотижневого постачання російської нафти з 10 по 17 вересня знизилися через проведення ремонтних робіт на терміналі тихоокеанського порту в козьміно. Короткочасне призупинення вивезення сталося у середині місяця. Експерти пов'язали зростання експорту з 21 серпня по 17 вересня зі зростанням біржових цін на нафту на тлі скорочення обсягів видобутку в Саудівській Аравії й росії.

Раніше під час торгів на лондонській біржі ICE вартість північноморської нафти Brent уперше з листопада 2022 року перевищила позначку $95 за барель. У свою чергу, ціни на російський сорт Urals на початку вересня перебували в районі $75, що виявилося на $15 вище за встановлену західними країнами межу. На цьому тлі центробанк рф у середині місяця підвищив свій прогноз щодо середньої вартості бареля цієї марки на 2023 рік із 55-ти до $60. 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти