В начало

Ціна на нафту може перевищити $100 за барель — The Times

Ціна на нафту незабаром може перевищити $100 за барель внаслідок «несподіваного рішення» насамперед Саудівської Аравії й росії продовжити скорочення її видобутку за відносно низьких запасів нафти і нафтопродуктів. Таку думку експертів наводить газета The Times на тлі перевищення вартості ф'ючерсу на нафту марки Brent із постачанням у листопаді на лондонській біржі ICE $95 за барель уперше з 15 листопада 2022 року.

Зі слів провідного аналітика з сировинних товарів Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) Б'єрна Шілдропа, «ймовірно», що вартість Brent зросте до тризначних цифр. «Необхідний лише деякий ринковий шум, щоб підняти ціну вище від $100 за барель», – сказав він, зазначивши, що вона «неухильно зростає з кінця червня».

«Саудівська Аравія й росія міцно контролюють нафтовий ринок, – підкреслив Шілдроп. — Світовий ринок або збалансований, або відчуває дефіцит, а запаси нафти й нафтопродуктів, як і раніше, низькі». «Таким чином, у нас обмежений ринок як з погляду постачань, так і запасів», – додав експерт.

«Якщо ринок залишиться дефіцитним», ціна продовжуватиме зростати, «хоча і з деякими корекціями», вважає голова відділу сировинних товарів фінансової групи Investec Каллум Макферсон.

На думку аналітиків Citigroup, такі чинники, як погода й геополітика, «можуть на короткий час підштовхнути нафту до позначки вище від $100», хоча вони очікують, що її вартість наприкінці року буде нижчою. Згідно з їх прогнозом, ціна марки Brent у четвертому кварталі становитиме в середньому $84 за барель, а рік завершиться в діапазоні від $78 до $82 за барель, причому наступного року знизиться щонайменше до $70.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти