В начало

Попередники вивели з «Укрнафти» 100 млрд грн – Шурма

Згідно з попередніми результатами аудиту, за останні роки з ПАТ «Укрнафта» було виведено практично 100 млрд грн. Про це заявив заступник голови Офісу президента в ефірі Radio NV.

«Щодо «Укрнафти»: я вважаю, що остаточну оцінку цьому всьому повинні давати винятково правоохоронні органи, але те, що ми бачимо з попередніх результатів аудиту, з попередніх результатів роботи нового менеджменту, то за останні роки практично 100 млрд грн було виведено з компанії», – заявив Ростислав Шурма.

З його слів, це було ще за попереднім курсом, тобто йдеться про $4 млрд.  

«Схеми були доволі прості: нафтопродукти чи нафту передали на зберігання на ТОВ «Роги й копита» чи «Вася Пупкін» – і нема ні нафти, ні нафтопродуктів. Таким чином на десятки млрд грн було продано нафтопродуктів таким же іншим компаніям. При цьому розрахунки не відбулись, здійснено аванси передоплати на такі ж суми, а частину нафтопродуктів оплачено талонами таких же компаній, у підвалі лежить 8 т талонів – таких папірців, фантиків – млрд на 5 чи 6 грн, на яких написано, приміром, ООО чи ТОВ, 20 л бензину», – пояснив він, додавши, що використані схеми були до банального прості й усі, хто працював у компанії раніше, все бачили й знали.

«Є дуже велике питання, куди дивився весь попередній менеджмент, у наглядовій раді, в правлінні були дуже титуловані люди. Це очевидні речі, це ж не були складні схеми, їх видно з перших днів роботи, але це факт. Врешті-решт, я вважаю, що держава отримала великий здобуток і перемогу тим, що прийняла таке рішення», – зазначив Шурма.

З його слів, теперішній менеджмент працює ефективно, «Укрнафта» – на першій чи другій позиції в країні за рівнем сплати податків.

«Компанія заробила понад 13 млрд прибутку, причому ці кошти є зараз на рахунку компанії, це не намальований прибуток. Друге: компанія за 8 місяців сплатила 21 млрд грн податків і щомісяця платить 2,5 млрд у бюджет, і всі з них ідуть на ЗСУ. Раніше ця цифра була в рази меншою», – підсумував він.

Раніше Ростислав Шурма заявляв, що власники «Укрнафти» можуть отримати грошову компенсацію згідно з оцінкою підприємства, яку було проведено на момент його передачі Міноборони.

Нагадаємо, на початку листопада 2022 року влада України на основі закону «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», а також низки наказів Верховного головнокомандувача ЗСУ прийняла рішення про примусове відчуження у власність держави акцій кількох стратегічно важливих підприємства, серед яких — ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта», які раніше контролювала група «Приват» та інші приватні акціонери.

7 листопада Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ухвалила це рішення.

Після цього у ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта» було змінено склад наглядових рад. Згодом керівником «Укрнафти» й «Укртатнафти» було призначено Сергія Корецького.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти