В начало

Польський Orlen підписав договір на постачання СПГ з американською Sempra

Польський енергоконцерн Orlen підписав контракт з американською компанією Sempra на постачання СПГ, повідомив голова Orlen Даніель Обайтек.

«Сьогодні ми підписуємо договір з американською фірмою Sempra на 20 млн тонн СПГ. Ми його реалізовуватимемо з початку 2027 року. Мільйон тонн на рік — це близько 1,2 млрд кубометрів газу на рік», — сказав він.

Польща торік наростила імпорт СПГ на 57% порівняно з попереднім роком. З 58-ми танкерів із СПГ 36 прибули з США, 18 суден — із Катару, також імпортувався скраплений газ із Нігерії, Тринідаду та Тобаго і Єгипту.

Польський Orlen уже має два довгострокові контракти на постачання СПГ з американськими компаніями Chenier і Venture Global із цільовим обсягом майже 3 млн тонн на рік.

Також Обайтек заявив, що концерн знайшов чим замістити нафту російської компанії «роснєфть» — це постачання з США, з Північного моря й Перської затоки.

«Контракт із фірмою «роснєфть» не буде продовжено. Також не буде підписано нового контракту. Orlen 3,6 млн тонн нафти забезпечить з інших напрямків. Ці напрямки — Перська затока, Північне море, а також США. У нас уже готові ці угоди», — повідомив глава Orlen.

Крім того, він уточнив, що після відмови від нафти «роснєфті» разом російська нафта становитиме 10% загального обсягу постачань у Польщу. «Таким чином ми отримуємо диверсифікацію постачань до системи Orlen на 90% із неросійського напрямку», — сказав Обайтек.

Раніше Orlen заявив, що не продовжуватиме контракту, який закінчується в січні, на постачання нафти з «роснєфтью» і припинить постачання від «татнєфті» у разі введення санкцій Євросоюзу.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти