В начало

ПГНК вимагає внести його у перелік підприємств ПЕК

СП «Полтавська газонафтова компанія» звертається до Кабміну та інших органів державної влади з вимогою внести його у перелік підприємств паливно-енергетичного комплексу. Про це повідомляється на сайті компанії.

«ПГНК, підприємство з іноземними інвестиціями, яке є вагомою недержавною нафтогазовидобувною компанією України, працює в країні 30 років, після тривалого ігнорування своїх запитів до Міністерства енергетики України звертається до Кабінету міністрів України та Міністерства економіки України з вимогою негайно переглянути постанову №76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у компанії, ПГНК, на підставі чинних спеціальних дозволів та з використанням власних виробничих потужностей, безперервно провадить діяльність з видобування вуглеводнів зі значних глибин залягання на ліцензійних ділянках у межах території Полтавської області з подальшою реалізацією вуглеводневої підготовленої сировини та готової продукції на товарних ринках України. Але дотепер «Міністерство енергетики України на неодноразові звернення відмовляється включити СП ПГНК до переліку підприємств ПЕК у розумінні чинного порядку бронювання військовозобов’язаних», написала прес-служба ПГНК.

«Ми тричі зверталися в Міненерго задля отримання дозволу бути включеними в перелік компаній ПЕК, у відповідь отримали лише формальні відписки без пояснень та аргументації. Не зрозуміло, які ще підтвердження потрібні, коли на одного співробітника чоловічої статі в компанії сплачено 25 млн грн до бюджетів усіх рівнів. Не 35 тис. грн, як передбачено мінімально необхідний рівень, а у 700 разів більше», – повідомляє на своїй сторінці у Facebook генеральний директор компанії Віталій Дороган.

З його слів, упродовж понад двох років від початку повномасштабного вторгнення ПГНК сплатила у держбюджет майже 4 млрд грн податків і спрямувала понад 200 млн грн на потреби Сил оборони. «Також ПГНК пережила дві цілеспрямовані ворожі атаки дронів-камікадзе, після яких активи компанії значно пошкоджено й досі не відбудовано. СП ПГНК самотужки відновлює виробничі потужності, не звертається по фінансову допомогу, переглядає бізнес-модель і шукає нових клієнтів, щоб і далі ефективно працювати (наскільки це можливо). Водночас відбувається хаотична мобілізація цінних галузевих експертів – працівників СП ПГНК, яких мобілізують у «турборежимі» – за три години після відвідування ТЦК й СП працівники вже на півдороги до центрів підготовки мобілізованих», йдеться у повідомленні.

«Потрібно розуміти, що в нафтогазовій галузі вузькоспеціалізовані працівники – слюсарі, механіки, оператори КВП, оператори з видобутку, з дослідження свердловин, інженерно-технічні співробітники керівної ланки, що працюють на імпортному обладнанні, відновлювали його працездатність після «прильотів». Їх експертиза, підготовка й навчання неоціненні. Таких людей замінити просто ніким, тим більше зараз, коли частина людей у лавах ЗСУ. Невизначеність у статусі компанії та бронюванні робітників створює значні труднощі у веденні бізнесу», – акцентує Віталій Дороган.

Як наголошують у ПГНК, без власного ефективного ПЕК, що фактично є значною й надважливою частиною реальної економіки України в умовах воєнного стану, складно буде пережити навіть найближчу зиму. «Звертаємося до урядовців із нагальною потребою переглянути підходи до надання СП ПГНК 100% бронювання. Від цього залежить не тільки виживання СП ПГНК як компанії, але й можливості держави отримувати податки та власні енергоносії», – каже Дороган.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти