В начало

Переробка нафти в США впаде на 2,5 млн барелів під час осінніх ремонтів НПЗ

Осінній сезон технічного обслуговування нафтопереробних заводів (НПЗ) у США виглядає найважчим відтоді, як пандемія Covid-19 змусила заводи знизити ставки й відкласти всі роботи, крім екстрених, повідомляє Bloomberg.

Майже 2,5 млн барелів на день (б/д) нафтопереробних потужностей буде відключено для обслуговування з вересня по грудень, згідно з даними Energy Aspects LTD. Це на 11% більше, ніж за аналогічний період торік.

Забігаючи наперед, деякі прогнозують, що перший квартал 2024 року стане найважчим сезоном технічного обслуговування за всю історію, повним відкладених робіт і регулярних планових ремонтів на нафтових установках, установках каталітичного крекінгу для виробництва бензину, установках для коксування тощо.

Насичений графік цієї осені – частково результат ремонту блоків, які постраждали через незаплановані витоки, численні пожежі й загальний стрес від важкої роботи протягом надзвичайно спекотного літа. Нафтопереробники також повинні працювати над невиконаними ремонтними роботами після затримки технічного обслуговування, щоб заощадити гроші під час пандемії, а згодом досягти високої маржі в міру покращення економіки.

«2023 року ми спостерігаємо багато незапланованих відключень, — сказав Остін Лін, головний аналітик з переробки і нафтових ринків у Wood Mackenzie. — Зберігається тенденція відкладати й мінімізувати технічне обслуговування, де це можливо».

Тепер, коли рентабельність нафтопереробки знижується з досягнутих максимумів, заводи можуть почати зупинятися на ремонти. Спред ф’ючерсів 3-2-1 у понеділок знизився приблизно до $23 за барель, порівняно з $43 11 серпня. У той час як маржа на дизельне пальне залишається відносно високою, маржа на бензин падає з кінцем літа.

Звичайне технічне обслуговування, як-от заміна каталізаторів і очищення коксів, має проводитися регулярно. Повні ремонти, які традиційно відбуваються кожні 4-6 років, можна відкласти лише на такий тривалий час, не ризикуючи хронічними збоями, які можуть призвести до зупинки підрозділів на кілька тижнів.

«День розплати настав, — сказав Енді Ліпоу, президент компанії Lipow Oil Associates у Х’юстоні. — Тепер вони повинні проводити технічне обслуговування».

Згідно з даними Energy Aspects, станом на 29 вересня в середньому 526 тис. б/д американських переробних потужностей має бути відключено для планової роботи у вересні, 1,48 млн барелів — у жовтні, 452 тис. барелів — у листопаді й нічого в грудні. Дані включають лише підтверджене технічне обслуговування. Фактичні обсяги, швидше за все, збільшаться, якщо буде додано більше роботи або якщо відбудуться незаплановані зупинки через збої в роботі агрегату, збої в електроживленні або шторми.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти