В начало

Уряд рф готовий частково зняти заборону на експорт дизелю

російський уряд готовий найближчими днями частково зняти заборону на експорт дизельного пального через ризики для нафтопереробки, пов'язані з переповненням сховищ «транснєфті», повідомляють російські ЗМІ.

Передбачається, що буде дозволено лише трубопровідний експорт дизпального, причому його обсяг може бути квотовано, щоб уникнути стрибків гуртових цін. Заборона експорту бензину поки що залишиться чинною. Експерти зазначають, що ослаблення запроваджених два тижні тому радикальних обмежень технологічно необхідне для того, щоб НПЗ не знижували завантаження.

Рішення може бути формалізоване 4 жовтня на нараді у віце-прем'єра рф алєксандра новака за участю нафтокомпаній. Йдеться про постачання продуктопроводами «транснєфті» «північ» і «південь», які забезпечують три чверті експорту ДП з росії.

Продуктопровід «північ» потужністю 25 млн тонн на рік дозволяє відвантажувати дизпальне з нижньогородського НПЗ «лукойлу», ярославського НПЗ (СП «газпром нєфті» та «роснєфті») й киришського НПЗ «сургутнєфтєгазу» через балтійські порти «приморськ» і «висоцьк». Продуктопровід «південь» потужністю 4 млн тонн служить для відправлення дизпального на експорт з волгоградського НПЗ «лукойлу» через порт у новоросійську.

Питання відкриття експорту ДП гостро постало після того, як потужності його зберігання в системі «транснєфті» виявилися практично повністю вичерпаними, а переспрямування цих обсягів на внутрішній ринок практично неможливе технологічно.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти