В начало

Під час війни українці купують дорожчі автомобілі — дослідження

Аналіз майже мільйона реєстрацій транспортних засобів за 2023 рік показав, що середня вартість одного автомобіля постійно зростає і зараз найбільша за останні чотири роки. Про це повідомляє «Економічна правда», яка провела власне дослідження.

Причому, як зазначає ЕП, зріс не тільки цінник на авто, а й кількість ввезених з-за кордону уживаних автомобілів повернулася до довоєнного рівня.

Щоб провести таке дослідження, ЕП склала перелік ста найбільш популярних моделей автомобілів за останні чотири роки на основі «Відомостей про транспортні засоби та їхніх власників» з порталу відкритих даних data.gov.ua (усього за чотири роки 938 тис. записів про реєстрацію нових і вживаних автомобілів, ввезених з-за кордону).

Після цього для кожної моделі було визначено ціну згідно з калькулятором Мінекономіки «Розрахунок середньоринкової вартості легкових автомобілів для цілей оподаткування транспортним податком». Усі ціни – за 2023 рік.

«Наприклад, розрахункова вартість нової Toyota Corolla становить 947 522,58 грн. Вона однакова для 2020-го й 2023 років, якщо йдеться про купівлю/реєстрацію нового авто», – пояснює «Економічна правда»,.

Як зазначається у матеріалі, Auto-Consulting надає нижчу оцінку вартості нових авто (це може бути пов’язано з різною методологією оцінки), проте з тим же висновком: у середньому нове авто після початку великої війни здорожчало приблизно на 20%.

«Вартість уживаних автомобілів розраховано схожим чином з урахуванням розрахованого Мінекономіки дисконту залежно від коефіцієнта за строком експлуатації (для одного року він становить 74% незалежно від моделі)», – пише ЕП.

«В умовах війни логічно було б очікувати кратного зменшення кількості угод з купівлі автомобілів, особливо нових. Так само суто з економічних причин можна було б очікувати, що покупці обиратимуть дешевші варіанти транспортних засобів, а не преміальний сегмент.

Проте в Україні відбувається протилежне. Проаналізувавши майже мільйон реєстрацій транспортних засобів, ЕП переконалася, що середня вартість одного автомобіля постійно зростає і зараз найбільша за останні чотири роки. Це стосується і нових, і вживаних машин», – йдеться у дослідженні.

Як зазначається в матеріалі, за даними Міністерства внутрішніх справ, у січні-вересні 2020-го й 2021 років продавали 60-80 тис. нових автомобілів, а за аналогічний період 2023 року – лише 46 тис.. А ось кількість уживаних автомобілів, завезених з-за кордону, перевищила показники 2020 року.

На цьому тлі вирізняється кількамісячний бум реєстрацій уживаних авто з ЄС 2022 року, коли влада дозволила ввозити їх в Україну без сплати податків та зборів.

Протягом року зростає й середня вартість авто, які купують українці. ЕП взяла список ста найпопулярніших моделей нових авто і порахувала їхню вартість за даними Мінекономіки. Усі ціни – за 2023 рік.

«Відповідно до цих розрахунків, середня вартість автомобіля в січні-вересні 2023 року зросла на 20%, до 1,56 млн грн, порівняно з аналогічними періодами 2020-2021 років. Так само зростає вартість уживаних машин, привезених з-за кордону: на 16% – до 430 тис грн», – йдеться у дослідженні.

Як з’ясувалося, українці купують за кордоном не тільки дорожчі марки авто, а й новіші. Вік уживаної машини зараз найменший за роки спостережень – менше десяти років, тоді як раніше ця цифра становила 11-12 років.

Причин для виникнення описаних тенденцій може бути кілька, вважає ЕП. Перша з них – у 2022-2023 роках продажі premium-брендів BMW, Mercedes-Benz і Lexus побили всі рекорди. Разом ця трійка перегнала в продажах показники 2021 року (6,6 тис. авто за девʼять місяців проти 5,8 тис. авто за аналогічний період 2021 року).

«Це може бути пов'язано і з високим рівнем корупції, і з відкладеним попитом чиновників, який було реалізовано ними лише 2022 року, коли народні депутати скасували публічні декларації. Як показали розслідування журналістів, «мерседеси» часто купували представники влади та їхні родичі», – пише видання.

Упевнене зростання продажів авто та їхньої вартості експерти пояснюють і кращими споживчими настроями українців та їхнім бажанням «жити тут і зараз». «Це предмет і дорогий, і тривалого вжитку», – пояснив старший економіст ЦЕС Юрій Гайдай. «Під час війни люди не відкладають купівлю дорогих речей», – додав директор компанії Auto-Consulting Олег Омельницький.

 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти