В начало

Під час ремонту нафтопроводу «Укртранснафти» вкрадено 10 млн грн – СБУ

Викрито ділків, які вкрали майже 10 млн бюджетних грн під час ремонту державного нафтопроводу «Укртранснафти» у Житомирській області. Про це повідомляє Управління СБ України в Житомирській області на своїй сторінці в мережі Facebook.  

«Служба безпеки викрила схему розкрадання державних коштів,  виділених на реконструкцію магістрального нафтопроводу АТ «Укртранснафта» на Житомирщині», – сказано у повідомленні.

Як зазначає прес-служба СБУ, йдеться про капітальний ремонт лінійно-виробничої станції і встановлення навколо неї посиленого паркану для покращення контрдиверсійної захищеності об’єкта.

Для проведення відповідних робіт держпідприємство протягом 2018-2019 років провело декілька тендерів. Однак, за підсумками торгів, їхніми переможцями було визнано дві київські компанії, які не мали належної матеріально-технічної бази й кваліфікованих працівників.

За даними слідства, замість виконання умов договору підрядники штучно завищували вартість будматеріалів, необхідних для реконструкції інфраструктурного об’єкта.

«За деякими позиціями закупівельні ціни у 4 рази перевищували ринкові. Таким чином фігуранти вкрали майже 10 млн бюджетних грн і не виконали запланованого обсягу робіт, який було передбачено підписаною угодою», – зазначають в СБУ.

Як з’ясувалося, для виведення державних коштів у тінь та їх подальшого перерозподілу ділки використовували підконтрольні фірми. При цьому посадовиця «Укртранснафти» без належних перевірок підписувала підрядникам акти прийому-здачі невиконаних робіт.

Під час обшуків в офісах учасників оборудки виявлено комп’ютери, печатки й документацію з доказами незаконної діяльності, а також «майже чверть мільйона гривень готівки, ймовірно, одержаної злочинним шляхом».

На підставі зібраних доказів, трьом представникам компаній-підрядників повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому у особливо великих розмірах) і ч. 2 ст. 366 (внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки).

Відтак зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Крім того, посадовиці АТ «Укртранснафта» інкримінується ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу (службова недбалість).

Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину й притягнення винних до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Житомирській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти