В начало

Падіння цін на LPG у Польщі, країнах Балтії й Румунії триває

Ситі українські імпортери не поспішають купувати нові обсяги скрапленого газу. Через це ціни пропозицій у західних і південних трейдерів продовжують зменшуватися.

Цього тижня вартість автомобільних партій газу на східних терміналах Польщі з урахуванням транспортних витрат до польсько-українського кордону зменшилася на $15-33/т, до $747-830/т. Польські постачальники перераховують ціни у бік зниження, реагуючи на слабкий попит. Як і минулого тижня, кількість укладених угод залишається невеликою.

«Останнім часом нічого нового не купували, слідкуємо за ситуацією. Польський кордон лишається заблокованим, тож до імпорту повернемося вже, мабуть, у січні», — каже український трейдер. Нагадаємо, 11 грудня було знято блокаду з КПП «Дорогуськ-Ягодин». Але в нормальному режимі пункт пропрацював буквально кілька днів, тому що 18 грудня польські перевізники поновили страйк. Протягом доби 21 грудня через «Дорогуськ-Ягодин» проїхало лише 18 вантажівок.

На внутрішньому ринку Польщі ціни на автогаз не зазнали змін. На сході країни автомобільні партії російського продукту продаються за 2 500-2 600 зл/т ($632-658) FCA. Неросійський ресурс продається за 2 800-3 050 зл/т ($709-772/т) FCA. Учасники ринку очікують на подальше зменшення попиту на газ у Польщі під час зимових свят. Але зниження цін, найімовірніше, уповільниться, оскільки вартість газу на білорусько-польському кордоні стабілізувалася, а котирування в ARA відновили зростання. За тиждень пропан у північно-західній Європі здорожчав на $32/т, до $509/т CIF ARA.

На балтійському напрямку автомобільні партії газу з урахуванням вартості транспорту до українського кордону пропонуються за $732-760/т, це на $43-55/т менше порівняно з попереднім тижнем. «Ціни в Латвії й Литві посипалися, бо дуже мляві продажі через ситуацію з кордонами», — каже український трейдер.

Залізничні партії газу цього тижня пропонувалися за $800-850/т на умовах DAP Ізов/Ягодин, це на $15/т менше порівняно з серединою грудня. Але попит на продукт у вагонах наразі низький через його дорожнечу, повідомляють учасники ринку. Крім того, зараз у дорозі перебуває багато ресурсу. Цього тижня компанії розмитнювали залізничні партії ПБТ за $890-905/т на умовах DAP Ізов і DAP Чієрна-над-Тисою.

Вартість залізничних партій пропану в балтійських портах Польщі цього тижня не змінилася й становить $680-720/т. З урахуванням транспорту до українського кордону морський газ коштуватиме $790-820/т DAP Ягодин/Ізов. Діапазон цін на залізничні партії ПБТ на білорусько-польському кордоні також залишився непорушним і становить $475-488/т DAP Брест.

На південних базисах ціни на скраплений газ також зменшуються на тлі зниження попиту з боку українських покупців. Вартість автомобільних партій суміші в Мангалії зменшилася на $70/т, до $790/т. Ціни в Галаці не змінилися порівняно з минулим тижнем і становлять $770-780/т. Але, зі слів учасників ринку, наступного тижня компанія Bulmarket може знизити ціни на $30-40/т. «Ціни в Румунії неконкурентні. Зараз дешевше, а головне, швидше можна купити газ у трейдерів з одеських базисів», — каже один з українських імпортерів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти