В начало

Orlen попередив три газові компанії, що може арештувати платежі «газпрому»

Найбільша енергетична компанія Польщі Orlen попередила газові компанії в Угорщині, Словаччині й Австрії про те, що вона може арештувати їхні платежі за імпорт від російського «газпрому», повідомили Reuters джерела, знайомі з цим питанням.

Попередження в листах, надісланих понад місяць тому, пов’язані з претензіями щодо збитків, яких завдано Польщі після припинення постачань з росії 2022 року, повідомили Reuters два джерела, знайомі з листами.

Польщу відрізали через те, що вона не платила в рублях, оскільки західні країни запровадили санкції проти росії після її повномасштабного вторгнення в Україну.

Попередження спонукало Будапешт видати указ у травні, як повідомило одне джерело, фактично запобігаючи арешту платежів державного енергетичного конгломерату MVM CEEnergy на користь «газпрому», стверджуючи, що це поставило б під загрозу енергопостачання країни.

Європейський газовий ринок зіткнувся з невизначеністю щодо постачань з росії після того, як минулого місяця австрійська OMV попередила про призупинення постачань від російського «газпрому» після рішення іноземного суду, не вказуючи суті справи.

Словацька SPP, яка купує газ у «газпрому», заявила 26 червня, що нещодавні зміни в законодавстві захищають її від будь-якого потенційного арешту імпортованого російського газу або пов’язаних із цим претензій.

Торік польська Europol Gaz подала позов на $1,45 млрд проти російського «газпрому» за прострочені платежі й втрату доходів від послуг з транспортування газу після 2022 року. Orlen є одноосібним власником Europol Gaz, який управляє польською ділянкою ямальського газопроводу, що сполучає росію з Європою.

2022 року Польща розірвала угоду з росією про отримання російського газу ямальським газопроводом. Раніше Варшава відхилила вимогу платити за паливо рублями, а москва у відповідь припинила постачання.

Ця подія свідчить про подальший розкол усередині Європейського Союзу через припинення постачань енергоресурсів з росії, що призвело до суперечок щодо тарифів і падіння промислової продуктивності.

Orlen вимагає понад $350 млн від MVM CEEnergy як забезпечення того, що йому заборгував «газпром», повідомило джерело з посиланням на рішення суду у Варшаві.

Раніше цього місяця німецька комунальна компанія Uniper виграла багатомільярдний арбітраж у Стокгольмі проти «газпрому», що дозволило їй розірвати неактивні контракти на постачання газу й потенційно створило прецедент для таких випадків.

До того ж арбітражного суду подано позов Europol Gaz проти «газпрому».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти