В начало

Orlen починає продажі HVO100 у Німеччині

Група Orlen розпочала продаж свого палива HVO100 на двох станціях технічного обслуговування в Німеччині, повідомляє Biofuels International.

Наразі продукт доступний у двох місцях: у Бойзенбургу на Ельбі й Ахімі біля Бремена.

Незабаром продажі буде розширено, щоб охопити більше станцій у Німеччині. Група Orlen також готується розпочати продажі HVO100 у Чехії, де вже існує необхідна правова база. Виведення цього палива на польський ринок стане можливим після завершення поточної законодавчої роботи щодо вимог до якості.

Очікується, що гуртові продажі на чеському ринку почнуться у І кварталі 2025 року, зараз тривають підготовчі роботи на терміналі Paramo в Пардубіце, звідки продукт буде поширюватися. Також розглядається можливість розширення продажу цього палива на роздрібний сегмент.

У Польщі наразі триває схожа законодавча робота, щоб визначити вимоги до якості HVO100 і зробити його предметом контролю якості з боку Торгової інспекції. Це паливо вже доступне в кількох європейських країнах, включаючи Фінляндію, Бельгію, Данію, Нідерланди, Швецію й Латвію.

Раніше enkorr повідомляв, що першою компанією, яка почала продавати HVO на польському ринку, була Unimot. Продажі стартували на одній з АЗС Avia Любуського воєводства у травні 2024 року.

Тим часом активно триває будівництво заводу з виробництва HVO у Плоцьку потужністю 300 тис. тонн готового біокомпоненту на рік. Він буде здатний переробляти широкий спектр ліпідної сировини, включаючи ріпакову олію (RSO), використану кулінарну олію (UCO) та їх суміші.

Вартість проєкту оцінюється приблизно в 600 млн злотих. Крім того, є плани побудови інфраструктури на території виробничого заводу в Плоцьку для підтримки виробництва біокомпонентів HEFA для стійкого авіаційного палива (SAF).

Початок продажів HVO100 узгоджується зі стратегічною метою Orlen Group з розширення асортименту екологічно чистих видів палива й скорочення викидів CO2.

HVO100 — це біопаливо другого покоління, виготовлене з рослинних олій і відходів харчової та готельної промисловості, включаючи використану кулінарну олію. Воно має потенціал для скорочення викидів парникових газів до 90% порівняно зі звичайним викопним паливом.

HVO100 може використовуватися у більшості автомобілів з дизельними двигунами без будь-яких модифікацій.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти