В начало

Orlen інвестує у внутрішні газосховища природного газу

Orlen Group розширює підземне сховище газу у Вєржховіце. Як повідомляє Wprost, після завершення проєкту потужність установки збільшиться на 60% і досягне вражаючих 2,1 млрд кубометрів.

У результаті Вєржховіце стане провідним газосховищем, яке охопить приблизно половину національних газових сховищ. Тому це розширення фактично сприятиме зміцненню енергетичної безпеки країни й покращенню газопостачання внутрішніх одержувачів.

«Ми інвестуємо, щоб гарантувати безперебійне постачання газу для польських родин і підприємців. Завдяки розширенню сховища у Вєржховіце загальна потужність вітчизняних газових сховищ збільшиться на 25% і перевищить 4 млрд куб. Це стільки, скільки всі домогосподарства в Польщі споживають протягом приблизно 10 місяців», — сказав Даніель Обайтек, президент Orlen. Він також підкреслив, що маючи такий резерв, компанія буде краще підготовлена до можливих перебоїв з постачаннями з-за кордону або різкого зростання попиту під час сильних морозів.

«Таким чином, розширення сховищ є частиною нашої стратегічної мети зміцнення енергетичної безпеки країни. Ми не лише збільшуємо можливість накопичення запасів газу, але й інвестуємо у власний видобуток у Польщі й Норвегії, укладаємо нові контракти на закупівлю сировини і розширюємо флот суден для транспортування СПГ», — додав президент Orlen.

Інвестиції покращать стабільність енергетичної системи в невизначені й непередбачувані часи, які вимагають швидких дій. Тому газосховища вже наповнені на рівні 95%. Рівня наповнення складів у Польщі на 90%, якого вимагає Європейський Союз, було досягнутл за 3 місяці до встановленого терміну 1 листопада.

Рішення про розширення ПСГ у Вєржховіце було прийнято у квітні 2022 року, це стало відповіддю на енергетичну кризу, пов’язану з повномасштабною агресією росії проти України. Завдяки цьому Польща стане ще більш стійкою до подій, які порушують стабільність ринків. У результаті розширення робоча потужність ПСГ Вєржховіце збільшиться на 800 млн куб. – із нинішніх 1,3 млрд куб до 2,1 млрд куб..

Це означає збільшення потужності національної системи зберігання на чверть. Причому аж на третину, до 19,2 млн куб. на добу, збільшиться потужність закачування газу в цю установку, а прийомна — на 66% — до 24 млн куб. на день. Це призведе до більшої гнучкості установки й здатності швидко реагувати на мінливу ситуацію на ринку. Завершення інвестицій планується на рубежі 2025-2026 років.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти