В начало

Оператори ГТС України й Польщі почали підготовку до будівництва нового газопроводу

Оператори газотранспортних систем України й Польщі – ОГТСУ і Gaz System S.A. – представили спільний проєкт зі збільшення потужностей для транспортування газу з Польщі до України.

Проєкт розроблено відповідно до вимог бізнес-правил ЄС, повідомляє «Бізнес.Цензор» із посиланням на прес-службу української компанії.

Так, 2021 року оператори ГТС України й Польщі провели оцінку ринкового попиту, яка продемонструвала зацікавленість учасників ринку в потужності обсягом 8,7 млн куб. м для транспортування газу в українському напрямку.

«За результатами оцінки попиту оператори розробили проєкт для збільшення потужності. Проєкт передбачає будівництво газопроводу й газовимірювальної станції з боку Gaz System S.A. та реконструкцію компресорної станції з боку ОГТСУ», – зазначається у повідомленні.

На наступному етапі відбудеться бронювання на аукціонах об'єднаної нової (збільшеної) потужності на період з 1 жовтня 2030 року по 30 вересня 2045 року. Аукціони відбудуться 3 липня 2023 року на платформі GSA.

Після цього буде проведено економічний тест за результатами аукціонів, і лише після його позитивного результату оператори ГТС зможуть укласти угоду про реалізацію проєкту й розпочнуть роботи.

«Реалізація цього довгострокового проєкту дозволить бізнесу отримати гарантії стабільного транспортування ресурсу з Польщі. Тим більше, що Польща активно працює над створенням власного енергетичного хабу і розвиває потужності LNG й транспортування трубопровідного газу неросійського походження. Можливість фізичного транспортування стане доступна для компаній-нерезидентів та українських трейдерів для постачання або зберігання газу в підземних сховищах», – прокоментував начальник відділу супроводження аукціонної платформи ОГТСУ Андрій Єфанов.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти