В начало

ОПЕК+ не змінює стратегію — прем'єр Саудівської Аравії

ОПЕК та її союзники продовжуватимуть керувати ринком нафти, навіть якщо Саудівська Аравія планує збільшити експорт у найближчі роки, заявив 6 червня під час петербурзького міжнародного економічного форуму міністр енергетики королівства принц Абдулазіз бін Салман.

Принц Абдулазіз сказав, що ОПЕК+ надасть ринку «ясний шлях» щодо того, як можна постачати додаткові барелі, додавши, що група може коригувати політику відповідно до потреб ринку.

Саудівська Аравія, яка заявляє про виробничі потужності в 12 млн барелів на добу (б/д), але за останні місяці викачала лише 9 млн б/д згідно з угодою ОПЕК+, планує збільшити експорт нафти приблизно на 1 млн б/д протягом наступних трьох років шляхом витіснення спалювання рідини в енергетичному секторі. Розвиток у нейтральній зоні, спільній з Кувейтом, також може збільшити виробничі потужності.

«Хай там що, чи це збільшення потужності, чи збільшення експортної потужності протягом трьох років, ми повинні мати чіткий шлях того, як ви будете виробляти ці обсяги», — сказав він.

ОПЕК+ продовжує дотримуватись агресивної стратегії скорочення видобутку сирої нафти — показник того, що підтримка цін наразі є її пріоритетом.

Та ціни на нафту впали після того, як 2 червня група оголосила, що продовжить скорочення видобутку до вересня, але почне поступово послаблювати деякі з них із жовтня.

Аналітики з Commodity Insights у своїй записці від 5 червня заявили, що рішення ОПЕК+ було «нейтральним» для ринку, але додали, що «ризик зниження цін буде більшим протягом решти року, якщо ОПЕК+ виконає підвищення, про яке було оголошено 2 червня».

ОПЕК+ продовжує свою угоду про скорочення постачань до кінця 2025 року. Добровільні скорочення, здійснені кількома виробниками, залишатимуться в силі до ІІІ кварталу, але потім поступово їх буде скасовано.

Наслідком скорочень є те, що виробники за межами ОПЕК+ скористалися можливістю збільшити видобуток, що поставило під загрозу здатність ОПЕК+ забезпечити собі частку ринку в довгостроковій перспективі.

Плани повернути барелі на ринок можуть бути ознакою того, що занепокоєння щодо частки ринку можуть переважити побоювання щодо ціни в майбутньому. Однак аналітики продовжують бачити високі шанси групи відкласти пом'якшення скорочень до 2025 року.

«Ми вважаємо, що 2024 рік не є роком, щоб зосереджуватися на частці ринку, і припускаємо, що і Саудівська Аравія, й росія будуть готові перевищити свої квоти на 9,0 млн б/д до кінця цього року, якщо попит не буде достатньо сильним, щоб поглинути бочки», — йдеться в записці JP Morgan, опублікованій після оголошення останніх рішень.

ОПЕК прогнозує зростання глобального попиту на нафту на 2,2 млн б/д 2024 року. Це значно вище, ніж оцінки інших агентств.

«У І кварталі попит уже був на 2,3 млн б/д вищим, це зазвичай у найгірший період року», — сказав генсек ОПЕК.

Оцінки ОПЕК значно перевищують оцінку Commodity Insights у 1,7 млн б/д й оцінку МЕА у 1,1 млн б/д на 2024 рік. ОПЕК і МЕА опублікують свої останні щомісячні звіти про ринок нафти, включаючи прогнози попиту, 11 й 12 червня відповідно.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти