В начало

ОПЕК не бачить пікового попиту на нафту в довгостроковій перспективі

ОПЕК не бачить піку попиту на нафту у своєму довгостроковому прогнозі й очікує, що попит зросте до 116 млн барелів на день (б/д) на 2045 рік і може бути вищим, заявив генеральний секретар картелю у четвер, 13 червня.

Як пише Reuters, Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявило у звіті в середу, що прогнозує, що попит на нафту досягне піку на 2029 рік, вирівнявшись на рівні близько 106 млн б/д на кінець десятиліття.

Хатхайм Аль-Гаїс, написавши в Energy Aspects, назвав звіт МЕА «небезпечним коментарем, особливо для споживачів, який призведе лише до нестабільності енергії в потенційно безпрецедентних масштабах».

ОПЕК+, яка об’єднує де-факто очолювану Саудівською Аравією ОПЕК, Організацію країн-експортерів нафти та союзників, включаючи росію, з кінця 2022 року зробила низку серйозних скорочень видобутку, щоб підтримати ринок.

Члени ОПЕК+ скорочують видобуток загалом на 5,86 млн б/д, або приблизно на 5,7% світового попиту.

Це включає скорочення на 3,66 млн б/д, які група 2 червня погодилася продовжити ще на рік – до кінця 2025 року, і скорочення на 2,2 млн б/д, які ОПЕК+ поступово припинятиме протягом року, починаючи з жовтня.

МЕА, що базується в Парижі, яке консультує промислово розвинені країни, перенесло дату пікового попиту на нафту після того, як у жовтні заявило, що він відбудеться до 2030 року. За його даними, попит на нафту почне скорочуватися 2030 року.

Проте Аль-Гайс сказав, що такі наративи раніше були помилковими. Наприклад, МЕА уже припускало, що попит на бензин досяг піку 2019 року або що попит на вугілля досяг піку 2014 року.

«В ОПЕК ми бачимо зростання попиту на нафту на 4 млн б/д протягом двох років, 2024 і 2025, причому інші прогнозисти також бачать збільшення понад 3 млн б/д. Навіть МЕА бачить зростання на 2 млн б/д за цей період із подальшим зростанням на 0,8 млн б/день 2026 року. Потім він різко падає до майже повної відсутності зростання протягом наступних чотирьох років – аж до 2030 року», – сказав він, додавши, що «це нереалістичний сценарій, який негативно вплине на економіки в усьому світі. Це просто продовження антинафтового наративу МЕА».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти