В начало

НПЗ Китаю сповільнюються після десятиліть зростання

Бум перероблення нафти в Китаї, який триває десятиліттями, може зазнати зриву цього року через удар по світовому попиту й прагненнях виробників ОПЕК+, які хочуть повернути пропозицію на ринок.

За даними більшості спостерігачів за ринком, опитаних Bloomberg, перероблення нафти в найбільшому світовому імпортері сирої нафти вперше залишиться без змін або впаде вперше з 2004 року, за винятком 2022 року, коли ще тривала пандемія. Цього тижня МЕА також знизило свій прогноз обробки, але все ще бачить приріст.

Тривала криза нерухомості вплинула на економіку Китаю цього року, тоді як постійне поширення нових транспортних засобів і вантажівок, що працюють на газі, демонструє ознаки зниження майбутнього попиту на нафту. Нафтопереробні заводи (НПЗ) країни подовжують графіки технічного обслуговування, щоб урахувати зниження споживання.

Торік Китай переробляв рекордні 14,76 млн барелів на день (б/д), оскільки попит відновився після пандемії, але відновлення демонструє ознаки зриву. Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) повідомило у звіті 12 червня, що національне нафтоперероблення у квітні впало до рівня епохи Covid.

З шести аналітиків і галузевих консультантів, опитаних Bloomberg, троє прогнозують зниження перероблення порівняно з минулим роком, а двоє очікують, що перероблення залишиться без змін. Один прогнозував зростання.

Цзянань Сан, лондонський аналітик з Energy Aspects Ltd., разом із галузевими консультантами Mysteel OilChem і GL Consulting входить у групу, яка бачить зниження. Sun лише нещодавно розвернув свою оцінку зі збільшення цього року на 100 тис. б/д до втрати такого ж масштабу.

Перспектива зниження попиту в Китаї ставить ОПЕК+ перед дилемою, коли справа доходить до збільшення видобутку цього року, особливо враховуючи збільшення пропозиції з-поза меж групи. Альянс заявив, що може скоригувати або скасувати зміни у виробництві, якщо це необхідно, і деякі аналітики вважають, що збільшення малоймовірне.

Еталонні ціни на нафту мають тенденцію до зниження з початку квітня через побоювання щодо стабільної пропозиції й слабкого попиту, особливо з боку Китаю.

Галузеві консультанти FGE та JLC прогнозують, що нафтоперероблення в Китаї 2024 року залишиться незмінним. Rystad Energy бачить зростання, але знизила свою оцінку до 150 тис. б/д із 250 тис. б/д на початку року.

Початок роботи мега-НПЗ, таких як Shandong Yulong Petrochemical Co., розширення НПЗ Zhenhai компанії China Petroleum & Chemical Corp. і заводу Daxie компанії Cnooc Ltd., допоможе збільшити обсяги перероблення, зі слів Лінь Є, старшого аналітика з торгівлі нафтою й перероблення в Rystad.

Незалежні нафтопереробники Китаю, відомі як «чайники», боролися з нижчою маржею виробництва палива, попри доступ до дешевших барелів із таких країн, як Іран і росія. Це призвело до додаткового технічного обслуговування, хоча OilChem прогнозує, що видобуток дизельного пального цього місяця впаде до історичного мінімуму.

НПЗ повільно нарощуватимуть обсяги виробництва після технічного обслуговування, але очікується, що вони матимуть щонайменше 1 млн б/д вільних переробних потужностей, які вони не використовуватимуть через низький попит, зі слів Міа Генга, аналітика FGE. Раніше цього року консультант прогнозував зростання на 200 тис. б/д.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти