В начало

Нігерійська Dangote хоче створити торгове відділення для свого НПЗ

Найбагатша людина Африки Аліко Данготе планує створити підрозділ з торгівлі нафтою, ймовірно, у Лондоні, щоб допомагати постачанням сирої нафти й продуктів для його нового нафтопереробного заводу (НПЗ) у Нігерії, повідомили Reuters шість джерел, обізнаних із цим питанням.

Цей крок зменшить роль найбільших світових торговельних фірм, які місяцями вели перемовини про надання НПЗ фінансування й сирої нафти в обмін на експорт продукції. Гігантський НПЗ потужністю 650 тис. барелів на день (б/д) має намір перекроїти глобальні потоки нафти й палива, і торгова спільнота уважно стежить за тим, як він працюватиме.

Данготе, чиї статки Forbes оцінює в $12,7 млрд, не відповів на кілька запитів про коментарі.

BP, Trafigura і Vitol, серед інших, зустрічалися з Данготе в Лагосі й Лондоні протягом останніх тижнів, щоб запропонувати кредити на близько $3 млрд оборотного капіталу, який НПЗ необхідний для купівлі великої кількості сирої нафти, повідомили Reuters торгові джерела.

Трейдери попросили нафтопереробний завод погасити кредити за рахунок експорту палива, але поки що вони не підписали жодних угод, оскільки Данготе побоюється, що це зменшить його контроль над проєктом – і, можливо, його прибуток, повідомили джерела. У пошуках грошей і нафти Данготе також зустрічався з державними компаніями.

«Він збирається спробувати зробити це сам», — сказало Reuters джерело в галузі. Джерела повідомили Reuters, що нову торгову команду очолить колишній трейдер Essar Радха Мохан.

Будівництво НПЗ зайняло майже 10 років, і його вартість становила $20 млрд, приблизно на $6 млрд понад бюджет.

У період із січня по лютий завод переробив близько 8 млн барелів нафти, і для виходу на повну потужність знадобляться місяці. Поки що Vitol здійснила передоплату за деякі вантажі продуктів, щоб допомогти НПЗ купувати сиру нафту, тоді як Trafigura надала частину сирої нафти в обмін на майбутні вантажі палива, повідомили обізнані джерела. Женевські компанії Vitol і Trafigura відмовилися від коментарів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти