В начало

Нелегальний ринок пального скорочується, та все ще існує — НАУ

Завдяки спільній роботі державних органів і Нафтогазової асоціації України (НАУ) кількість нелегальних автозаправних станцій в Україні скоротилася з 1 500 до 300-400 об’єктів, але попри це проблему нелегального ринку пального ще не розв'язано.

Про це під час зустрічі представників Української ради бізнесу (УРБ), Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, Бюро економічної безпеки (БЕБ) і Державної податкової служби (ДПС) повідомив очільник НАУ Ярослав Старовойтенко.

«Незалежні експерти продовжують виявляти станції, які продають бензин із високим вмістом сірки, що є ознакою діяльності нелегальних міні-НПЗ», — заявив очільник профільного об’єднання, перелічуючи проблемні точки функціонування ринку пального.

Нагадаємо, такі випадки виявило нещодавнє розслідування журналістів видання «Апостроф TV». Воно виявило перевищення вмісту сірки у 6-7 разів у дизпальному мереж «БРСМ-Нафта» й Мotto та вміст спиртів у стандартних бензинах на рівні 25-35%.

Зі слів Старовойтенка, на початку 2023 року було виявлено близько 20 об’єктів, обладнаних для незаконного виробництва пального. Частину з них закрили правоохоронні органи, інші постраждали під час атак агресора.

У боротьбі з нелегальним виробництвом пального, на його переконання, важливим кроком стане ухвалення законопроєкту №10215, який дозволить Державній податковій службі контролювати рух газового конденсату — сировини, що часто використовується на нелегальних виробництвах.

Також окремим питанням на зустрічі було обговорення махінацій на напівлегальних АЗС, де спостерігаються скрутки ПДВ, фіктивне заниження прибутків і виплата зарплат у конвертах.

«НАУ спільно з ДПС працюють над законодавчими ініціативами, спрямованими на розв'язання цих проблем. Учасники конференції дійшли згоди, що необхідно продовжити роботу в цьому напрямі й розробити нові підходи для боротьби з податковими махінаціями», — розповів очільник НАУ.

Нафтогазова асоціація висловила вдячність Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики за активну співпрацю, що сприяє зменшенню нелегальної діяльності на паливному ринку України.

Нагадаємо, раніше на проблему нелегальних АЗС, зокрема на Львівщині, звернув увагу директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн. Детальніше про це — у його авторській колонці «Місто сліпих левів».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти