В начало

Індійські нафтопереробники почали платити юанями за російську нафту

Індійські нафтопереробники почали оплачувати частину імпорту нафти з росії в китайських юанях, повідомили Reuters джерела, які безпосередньо знають про це, оскільки західні санкції змушують москву та її клієнтів шукати альтернативи долару для розрахунків.

Покарання Заходу через повномасштабне вторгнення росії в Україну перемістили глобальні торговельні потоки на її головний експорт, причому Індія стала найбільшим покупцем морської російської нафти, навіть коли вона розмірковує про те, як її платити в умовах зміни санкцій.

Долар США протягом тривалого часу був основною світовою нафтовою валютою, зокрема для закупівель Індією, але зараз юань відіграє все більш важливу роль у фінансовій системі росії, оскільки москву було відсторонено від фінансових мереж долара та євро через міжнародні санкції.

Китай також перейшов на юань для більшої частини імпорту енергоресурсів з росії, яка випередила Саудівську Аравію й стала найбільшим постачальником сирої нафти в Китай у першому кварталі цього року.

«Деякі нафтопереробники платять в інших валютах, таких як юань, якщо банки не бажають вести торгівлю в доларах», — повідомило джерело в індійському уряді.

Indian Oil Corp, найбільший у країні покупець російської сирої нафти, у червні став першим державним нафтопереробником, який оплачував деякі російські закупівлі в юанях, повідомили три джерела, знайомі з цим питанням.

Принаймні два з трьох приватних нафтопереробних заводів Індії також платять за частину російського імпорту в юанях, повідомили два інших джерела.

Не вдалося відразу визначити, скільки російської нафти купили індійські нафтопереробники за юані, хоча Indian Oil платила юанями за численні вантажі, повідомили джерела.

Зростання платежів у юанях дало поштовх зусиллям Пекіна щодо інтернаціоналізації своєї валюти, оскільки китайські банки пропагують її використання спеціально для торгівлі російською нафтою.

Після запровадження санкцій проти москви індійські нафтопереробники переважно купували російську нафту в дубайських трейдерів і російських нафтових компаній, таких як «роснєфть», підрозділ Litasco російської нафтової компанії «лукойл» і «газпром нафтопродукти», згідно з даними про доставку, зібраними Reuters.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти