В начало

Індія відмовиться від російської нафти через здоржчання фрахту — Reuters

Індійські нафтопереробники мають намір уже у вересні відмовитися від закупівель російської нафти ESPO (марка сибірської нафти, яка постачається трубопроводом «східний Сибір—Тихий океан») через підвищення вартості фрахту суден для її перевезення. Про це з посиланням на Reuters повідомляють «Порти України».

Зазначається, що раніше Індія рідко купувала російську нафту, але після початку повномасштабної війни в Україні стала другим за величиною клієнтом для неї після Китаю. Нафтопереробники в Індії розкуповують майже всі сорти російської нафти, користуючись знижками після того, як деякі компанії на Заході припинили закупівлі. Однак вищі ціни охолодять індійський попит, спрямовуючи постачання в Китай.

«На чистій основі, після врахування фрахту, вартість ESPO виявляється на $5-7 за барель вищою порівняно з аналогічними сортами з інших країн, такими як Murban в ОАЕ», — зазначає агентство.

У вересні для Індії було завантажено близько 2 млн тонн (14,35 млн барелів) російської нафти. Для порівняння, у серпні Індія імпортувала 3,55 млн тонн російської нафти, включаючи 585 тис. тонн нафти ESPO.

Натомість Індія звернулася до Африки й Близького Сходу, аби домовитися з країнами про постачання нафти. Цього місяця Індія імпортувала 2,35 млн тонн африканської нафти проти 1,16 млн тонн у серпні.

Нові ринки вигідніші від російських: наприклад, близькосхідна нафта прибуває в Індію за тиждень, тоді як російська — приблизно за місяць.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти