В начало

«Нафтогаз» підтвердив відновлення транзиту російської нафти в Угорщину й Словаччину

АТ «Укртранснафта» відновило транспортування нафти українською ділянкою магістрального нафтопроводу «дружба» у напрямку Словаччини й Угорщини. Про це з посиланням на прес-службу НАК «Нафтогаз» повідомляє «Бізнес.Цензор».

«10 серпня 2022 року АТ «Укртранснафта» отримало платіж за послуги з транспортування від угорської нафтової компанії MOL і о 16:30 за київським часом, після надходження коштів на рахунок, відновило транспортування нафти українською ділянкою нафтопроводу», – йдеться у повідомленні.

Водночас зазначається, що наразі «Укртранснафта» не має інформації про оплату транзиту від Чехії. Компанія не отримала офіційного листа від російської «транснєфті» щодо того, що за транзит до Чехії сплатить компанія Mero, яка управляє ділянкою нафтопроводу «дружба» в цій країні.

Як повідомлялося, «транснєфть» заявила, що українська державна компанія «Укртранснафта» припинила прокачування нафти південною гілкою нафтопровідної системи «дружба» з 4 серпня. російська компанія стверджує, що не змогла провести передоплату за послуги транзиту через санкції Євросоюзу. Цим нафтопроводом російська нафта надходить в Угорщину, Чехію й Словаччину.

Згодом угорська група MOL, до складу якої належить словацька нафтопереробна компанія Slovnaft, запропонувала «Укртранснафті» й «транснєфті» обговорити можливість передати імпортерам російської нафти оплату її транзиту через Україну. У Slovnaft також заявляли, що українська і російська сторони погодились на цю пропозицію, після чого кошти від європейських компаній було перераховано «Укртранснафті».

Зрештою постачання нафти в Словаччину відновилося в середу ввечері, в Угорщину – в ніч на четвер.

Згодом у чеській компанії Mero також заявили, що сплатять за транзит російської нафти через Україну.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти